Ekipa turista jetskijevima slučajno prešla iz Maroka u Alžir, obalna straža ubila dvojicu

Preživjeli su ispričali kako su se izgubili i ostali bez goriva

Mourners attend the funeral of Bilal Kissi, shot dead by the Algerian coastguard when he and a fellow jet skier strayed across the maritime border between Algeria and Morocco, in the city of Saidia in northeastern Morocco on August 31, 2023. Kissi and Abdelali Merchouer, both French-Moroccan dual nationals, came under fire after taking a wrong turn off the beach resort of Saidia on Morocco's northeast tip, the Le360 news website said, citing a witness. (Photo by AFP)
FOTO: AFP

Alžirska obalna straža navodno je ustrijelila dvojicu turista, Bilala Kissija i Abdelalija Merchouera, koji su jetskijevima zalutali preko morske granice s Marokom. Muškarci, obojica s dvojnim državljanstvom Francuske i Maroka, našli su se u srijedu pod napadom obalne straže nakon što su pogrešno skrenuli s obalnog odmarališta Saïdia na sjeveroistoku Maroka, izvijestio je lokalni portal Le360, pozivajući se na izjave svjedoka.

Obalna straža uhitila je trećeg muškarca Smaila Snabea, također francusko-marokanskog državljanina, koji je predan lokalnom tužiteljstvu gdje je na ispitivanju ispričao kako je ih je u grupi bilo ukupno četvero te da su svi vozili jetskijeve.

Četvrti turist, Mohamed Kissi, brat ubijenoga Bilala, uspio se vratiti u Maroko. “Izgubili smo se, ali smo nastavili dok se nismo našli u Alžiru”, rekao je Mohamed.

Sve veće napetosti između dvije zemlje

“Znali smo da smo u Alžiru jer je crni alžirski gumenjak krenuo prema nama, a oni koji su bili na brodu pucali su na nas. Hvala Bogu, nisam pogođen, ali ubili su mi brata i prijatelja, a drugog prijatelja uhitili. Pet metaka pogodilo je mog brata i prijatelja. Mog drugog prijatelja pogodio je jedan metak. Izgubili smo se i ostali bez goriva”, rekao je Kissi, dodajući da ga je pokupila marokanska mornarica koja ga je vratila u marinu Saidia. Bilal Kissi imao je dvije male kćeri i pokopan je u četvrtak u Maroku, objavili su tamošnji mediji.

Ovaj incident se dogodio uslijed povećanih napetosti između Alžira i Maroka, pogoršanih njihovim antagonizmom oko spornog teritorija Zapadne Sahare, objašnjava The Guardian.

Granica između sjevernoafričkih država zatvorena je od 1994., a Alžir je prekinuo veze s Marokom 2021. godine nakon optužbi za “neprijateljska djela”, koju je Maroko nazvao “potpuno neopravdanom”. Na pitanje o pucnjavi u četvrtak, glasnogovornik marokanske vlade Mustapha Baitas odbio je dati komentar, rekavši samo da je to “pitanje za pravosuđe”.