Eksploziv, noćna akcija i razorni zračni udari. Kako su se izraelski komandosi pod okriljem mraka probili u središte Rafaha i oslobodili taoce

Obitelji izraelskih talaca nisu imale pojma da je u tijeku operacija spašavanja

FOTO: Telegram/AFP

U 1:49 sati ujutro izraelski komandosi popeli su se na krov dvokatnice u središtu grada Rafaha u Gazi. Djelujući na temelju obavještajnih podataka da su unutra dva taoca, pripadnici protuterorističke jedinice upali su u stan na drugom katu, prethodno aktiviravši eksploziv pričvršćen za ulazna vrata.

Trojica pripadnika Hamasa koja su stajala na hodniku ubijena su na licu mjesta. Oni su, naime, “čuvali” 60-godišnjeg Fernanda Marmana i 70-godišnjeg Louisa Hara, koji su 7. listopada oteti iz kibuca Nir Yitzhak. U zatočeništvu su proveli 128 dana.

Obojica imaju dvojno, izraelsko i argentinsko, državljanstvo, a oteti su zajedno s rođacima koji su oslobođeni još u studenom tijekom privremenog prekida vatre između Izraela i Hamasa.

Tijelima štitili taoce

Bila je to složena operacija spašavanja u Rafahu, gradu na koji je izraelski premijer Benjamin Netanyahu u petak naredio sveobuhvatni napad. U taj grad, na samoj granici s Egiptom, pobjegao je velik broj stanovnika Pojasa Gaze, njih više od milijun.

Upad u zgradu u Rafahu, gdje su bili taoci, bio je moguć zahvaljujući vrhunskom radu izraelske obavještajne službe. Komandosi su bili upozoreni ne samo na situaciju u stambenom kompleksu, već i na to da je velik broj boraca Hamasa stacioniran u dvije susjedne zgrade, piše The Telegraph.

Glasnogovornik vojske Daniel Hagari rekao je da su članovi spasilačkog tima svojim tijelima štitili taoce, dok je na nekoliko mjesta istovremeno izbila teška bitka s naoružanim hamasovcima.

Zračni udari kao diverzija

Samo minutu nakon upada u zgradu s taocima, Izrael je započeo zračne napade na Rafah kao diverziju koja je omogućila vojnicima i taocima da pobjegnu. Razorno bombardiranje koje je uslijedilo uništilo je oko 14 zgrada, a u njemu je ubijeno najmanje 67 Palestinaca, objavile su vlasti u Gazi. Hamas je priopćio da je izraelski napad na Rafah bio nastavak “genocidnog rata” i pokušaja prisilnog raseljavanja palestinskog naroda.

Emad, stanovnik Gaze i otac šestero djece, za Reuters je rekao: “Bila je to najgora noć otkako smo prošli mjesec stigli u Rafah. Smrt je bila tako blizu. Granate i projektili padali su 200 metara od našeg šatorskog kampa”.

Zračni udari omogućili su izraelskim vojnicima da evakuiraju dvojicu taoca u oklopnom vozilu, koje ih je prevezlo na izraelsku granicu udaljenu samo nekoliko kilometara. Vojni helikopter s izraelskim vojnicima čekao je s druge strane ograde kako bi prevezao taoce u medicinski centar Sheba u blizini Tel Aviva, gdje su ih čekale obitelji.

Izraelska vojska: ‘Čekali smo pravi trenutak’

Izrael je operaciju njihova izvlačenja pripremao već neko vrijeme, tvrdi vojska, samo čekajući pravi trenutak. Ovo je bila prva uspješna operacija spašavanja taoca iz Gaze još otkako je jedna izraelska vojnikinja izvučena u prvim danima kopnene ofenzive krajem listopada.

“Fernando i Louis, dobrodošli kući”, rekao je izraelski premijer Benjamin Netanyahu u službenoj izjavi. “Pozdravljam naše hrabre borce na odvažnoj akciji koja je dovela do njihovog oslobađanja”, dodao je.

Izraelski portal Ynet piše su dvojica muškaraca rekli svojim otmičarima da su Argentinci i da su pokušali započeti razgovor s njima govoreći o nogometu.

Netanyahu ne odustaje od napada na Rafah

Obitelji nisu imale pojma da je u tijeku operacija spašavanja, kada su usred noći primili poziv da dođu u bolnicu kako bi dočekali svoje rođake. Zet Louisa Hara rekao je da je njegova supruga bila šokirana kada je primila poziv. “Nije mogla govoriti”, rekao je Idan Bejerano za javnu televiziju Kan.

Oba oslobođena muškarca izgledala su “mršavo i blijedo”, ali činilo se da dobro komuniciraju i da su svjesni svoje okoline, dodao je. Ukupan broj talaca koji su još uvijek u Gazi je 134. Izraelska vojska objavila je da uzbuđenje zbog ovog spašavanja ne može zasjeniti tjeskobu koju osjećaju obitelji preostalih talaca.

“Ako me slušate, znajte da smo odlučni vratiti vas kući. Nećemo odustati”, poručio je glasnogovornik vojske ostalim Izraelcima koji su još u zarobljeništvu. U međuvremenu, sve su glasnija upozorenja humanitarnih agencija i međunarodne zajednice da bi izraelska kopnena ofenziva na Rafah značila katastrofu. Netanyahu ustraje u tome da je ofenziva ključna za slamanje Hamasa.