Energetska pića su pošast u osnovnim školama. Djeca piju ekstremne količine, prodaju gutljaje za 50 centi

U jednoj istarskoj školi morali su potpuno zabraniti energetska pića

FOTO: ANNELILAH/FLICKR

Osnovna škola Kaštanjer u Puli, uz mobitele, zabranila je energetska pića, piše RTL. “Primijetili smo da donose energetska pića u školu, pomno smo pratili da ih konzumiraju i da to djeluje na njihovo ponašanje. Sakriju ih u torbi”, ispričala je ravnateljica škole Nada Crnković.

Iz osnovne škole u Puli kažu da učenici sada puno više piju vode i prirodnih sokova. Također, navode da nikoga nisu uhvatili u školi da pije energetska pića. Ravnateljica Crnković govori da postoje i sankcije. “Ide se od pedagoške mjere opomene do znaka upozorenja pa do pedagoške mjere korektivne prirode. Upućuje se roditelje i djecu da poprave svoja ponašanja. Ako dođe do opetovanog, tada idemo na višu pedagošku mjeru”, kaže ravnateljica.

Istraživanje HBSC o zdravstvenom ponašanju učenika pokazuje visoku potrošnju energetskih pića među školskom djecom. Prema lanjskim podacima, svakodnevno energetska pića konzumira šest posto učenika u dobi od 11 godina, dok to čini 2.3 posto učenica. U starijim dobima, više od šest posto učenika i četiri posto učenica konzumira ova pića. Važno je napomenuti da takva pića mogu biti iznimno opasna za zdravlje, a u jednoj limenci energetskog pića u prosjeku se nalazi preko pet žlica šećera.

Kampanja protiv energetskih pića

“Takva pića mogu uzrokovati teške zdravstvene probleme koji mogu biti i smrtonosni, to su i teški epileptični napadi, a može se raditi i o ishemiji srca, odnosno srčanom udaru”, govori Ivana Pavić Šimetin, voditeljica Službe za školsku medicinu HZJZ-a.

Zato je u tijeku kampanja “Energetska pića nisu za mlada bića”. “Takva pića ne bi trebalo imati doma, ne bi smjela biti na raspolaganju djeci i ne bi ih roditelji s djecom trebali kupovati. Ono što znam za djecu i mlade – da je za njih važna cijena, oni nemaju puno novaca, oni najčešće imaju samo džeparac”, kaže Pavić Šimetin.

Gutljaj za 50 centa

Među djecom je trenutno vrlo popularno američko energetsko piće koje sadrži količinu kofeina ekvivalentnu dvjema šalicama kave. Postoji i verzija ovog pića bez kofeina, ali je znatno skuplja, košta 12 eura. U nekim hrvatskim školama, učenici prodaju gutljaje ovog pića drugim učenicima po cijeni od 50 centi, navodi RTL.

Svaki deseti 11-godišnjak je isprobao energetsko piće pomiješano s alkoholom. U nekim zemljama, poput Španjolske, prodaja energetskih pića maloljetnicima je zabranjena.