Erdogan: 'Bude li potrebno Turska bi se mogla razići s Europskom unijom'

Turska je već 24 godine službeni kandidat za članstvo u EU-u

Turkish President Tayyip Erdogan addresses his supporters following his victory in the second round of the presidential election at the Presidential Palace in Ankara early on May 29, 2023. (Photo by Adem ALTAN / AFP)
FOTO: AFP

Turski predsjednik Tayyip Erdogan u subotu je, odgovarajući na novinarsko pitanje o sadržaju izvješća Europskog parlamenta o Turskoj rekao da bi se Ankara mogla “razići” s Europskom unijom bude li potrebno.

U tom izvješću, usvojenom ranije ovog tjedna stoji da se proces pridruživanja Turske europskome bloku ne može nastaviti pod sadašnjim okolnostima te poziva EU da istraži mogućnost primjene “paralelnog i realnog okvira” kada su posrijedi veze s Ankarom.

Kandidat za članstvo već 24 godine

Turska je već 24 godine službeni kandidat za članstvo u EU-u, no pregovori o pristupanju posljednjih su godina u zastoju zbog zabrinutosti bloka u pogledu kršenja ljudskih prava i poštivanja vladavine prava u Turskoj.

“EU se pokušava odvojiti od Turske”, rekao je Erdogan novinarima uoči putovanja u Sjedinjene Države. “Donijet ćemo vlastite procjene u odnosu na ovakav razvoj događaja i, bude li potrebno, s EU-om se možemo i razići.”

Tursko ministarstvo vanjskih poslova ranije ovog tjedna je priopćilo da izvješće Europskog parlamenta sadrži neutemeljene optužbe i predrasude te da ima “plitak i nevizionarski” pristup vezama Turske s EU-om.