Erdogan podržao ulazak Švedske u NATO

Erdogan je odgađao ratifikaciju, optužujući Stockholm da je previše blag prema kurdskim militantima

Turkish President Recep Tayyip Erdogan attends a joint press conference with Cuban President in Ankara, on November 23, 2022. (Photo by Adem ALTAN / AFP)
FOTO: AFP

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan predao je turskom parlamentu na ratifikaciju protokol za prijem Švedske u NATO, priopćio je u ponedjeljak njegov ured. Tursko predsjedništvo navodno nije dalo nikakve dodatne pojedinosti o ovom potezu Erdogana, piše Reuters.

Svih 31 NATO saveznika mora podržati članstvo Švedske. Turska i Mađarska tek ga trebaju ratificirati. Erdogan je odgađao ratifikaciju članstva Švedske, optužujući Stockholm da je previše blag prema kurdskim militantima i drugim skupinama koje smatra sigurnosnom prijetnjom.

Kočili su prijem

Švedska i Finska aplicirale su za NATO prošle godine nakon ruske invazije na Ukrajinu. Finska je dobila zeleno svjetlo u travnju ove godine i prvi puta na ovom samitu sudjeluje kao punopravna članica, no Švedsku su kočile Turska i Mađarska. Budimpešta je rekla da će odobriti švedsko članstvo nakon što to učini Turska.

Glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg pozvao je Tursku da brzo ratificira članstvo Švedske u vojnoj organizaciji. “Mnogi saveznici željeli bi vidjeti brzi napredak u ovoj ratifikaciji. Švedska je ispunila ono što je obećala i sada nam treba ratifikacija švedskog članstva”, rekao je Stoltenberg.