EU očito očajnički želi privući mlade da glasaju na izborima. Sad žele angažirati Taylor Swift

'Nitko ne može mobilizirati mlade bolje od mladih', tvrdi potpredsjednik Schinas

FOTO: AFP

Potpredsjednik Europske komisije Margaritis Schinas predložio je da angažiraju megapopularnu pjevačicu Taylor Swift kako bi potaknuli mlade birače da glasaju na ovogodišnjim europskim izborima, piše Politico.

“Nitko ne može mobilizirati mlade bolje od mladih. Mladi su ti koji mogu mobilizirati mlade da sudjeluju, više nego političari”, rekao je Schinas u srijedu na konferenciji za novinare.

“Jako se nadam da će netko iz njezinog medijskog tima pratiti ovu konferenciju za novinare i prenijeti joj naš zahtjev”, dodao je Schinas.

Potaknula mlade glasače u SAD-u

Prošlog rujna je Swift potaknula 272 milijuna svojih pratitelja na Instagramu da se registriraju za glasanje u SAD-u i u roku od nekoliko sati Vote.org izvijestio je o više od 35.000 novih glasača, što je skok od 23 posto u odnosu na prethodnu godinu.

I dok se bliže izbori u EU-u u lipnju, Schinas je rekao da visoka razina sudjelovanja mladih Europljana ključna za demokraciju. Potpredsjednik Komisije nada se da će Swift moći učiniti isto za EU.

Swift, koja započinje europski dio svoje rekordne turneje Eras Tour u proljeće 2024. (netom prije europskih izbora), nastupit će u Parizu 9. svibnja, na “Dan Europe”, podsjetio je Schinas.

‘Jeftina politička poruka’

Nije se svima svidjela ideja potpredsjednika Komisije, a među njima je i Nina Skočak, novinarka i politologinja koja u Bruxellesu radi u komunikacijama pri Europskom parlamentu i jedna je od praćenijih hrvatskih TikTokerica. Na LinkedInu je kritizirala Schinasovu izjavu.

Foto: LinkedIn LinkedIn

“Član Komisije pozvao je Taylor Swift da pozove mlade Europljane da izađu na izbore… Neće vas niti Taylor Swift spasiti kad mladi nemaju za koga glasati jer nitko ne zastupa naše interese”, napisala je i naglasila da se mlade tjera na dno lista samo kako bi se “popunile kvote”, a ne bavi se problemima koji mlade zapravo zanimaju.

Kaže da su strukture europskih stranaka prahistorijske. “Stavite mlade direktno u procese donošenja odluka pa nećete morati moliti američke zvijezde za jeftine političke poruke”, napisala je Skočak.