Europska komisija upozorila Elona Muska: 'Twitter vrvi od lažnih vijesti, morate poštivati propise EU'

Muskova platforma je napustila dobrovoljni kodeks ponašanja u svibnju ove godine

(FILES) X (formerly Twitter) CEO Elon Musk leaves a US Senate bipartisan Artificial Intelligence (AI) Insight Forum at the US Capitol in Washington, DC, on September 13, 2023. Israel's Prime Minister Benjamin Netanyahu on September 18, 2023, urged Elon Musk to fight anti-Semitism on his X platform as he sat down with the tech tycoon to discuss artificial intelligence. The conversation, which was broadcast on Musk's X platform (formerly Twitter), came as the Tesla tycoon is mired in row with the Anti-Defamation League, a US-based Jewish organization. (Photo by Mandel NGAN / AFP)
FOTO: AFP

Potpredsjednica Europske komisije Vera Jourova pozvala je u utorak internetske platforme da pojačaju borbu protiv dezinformacija i istaknula da posebnu zabrinutost izaziva društvena mreža X, bivši Twitter.

Velike platforme (Google, Meta, Microsoft, TikTok), koje su 2022. godine potpisale kodeks ponašanja u pogledu dezinformacija objavile su u utorak nova izvješća o tome kako izvršavaju svoje obveze u suzbijanju širenja lažnih vijesti.

Potpredsjednica Jourova je rekla da posljednji podaci pokazuju da platforma X u vlasništvu američkog milijardera Elona Muska “ima posebno velik broj objava koje šire lažan ili obmanjujući sadržaj”. Muskova platforma je napustila dobrovoljni kodeks ponašanja u svibnju ove godine, ali Jourova upozorava da ga to ne oslobađa od obveze da poštuje propise EU-a.

‘Rusija zagađuje informacijski prostor’

Ona je istaknula da “dezinformacije predstavljaju jedan od najvećih rizika za demokratski europski informacijski prostor, uključujući i one koje se odnose na ruski rat u Ukrajini i na izbore”. Dodala je da Rusija zagađuje informacijski prostor poluistinama i lažima.

“Dok se Europljani pripremaju izići na izbore 2024. godine, svi čimbenici moraju dati svoj obol u borbi protiv dezinformacija na internetu i stranog upletanja”, rekla je potpredsjednica Komisije zadužena za vrijednosti i transparentnost.

“Glavne internetske platforme moraju se pozabaviti ovim rizikom, posebice jer moramo očekivati da će Kremlj i drugi akteri biti aktivni prije naših europskih izbora”, upozorila je.