Europske NATO članice nabavljaju 1000 proturaketnih sustava Patriot, posao je vrijedan oko 5 milijardi eura

NATO je ovo objavio u trenutku u kojemu Rusija izvodi jedne od najvećih zračnih napada na Ukrajinu

A Patriot rocket launcher system of the Romanian army is on the static display during an army drill at the Capu Midia military shooting range next to the Black Sea November 15, 2023. Romanian army drill took place aiming to identify, trace and destroy aerial drones targets. (Photo by Daniel MIHAILESCU / AFP)
FOTO: AFP

NATO je objavio kako će podržati skupinu europskih zemalja koje žele nabaviti sustav Patriot. Kako javlja Reuters, među tim zemljama su Njemačka, Nizozemska, Rumunjska i Španjolska.

Prema ugovoru će biti nabavljeno do 1000 sustava protuzračne obrane Patriot. Agencija je dodijelila ugovor o proizvodnji i isporuci COMLOG-u, zajedničkom pothvatu Raytheona i MBDA-e, stoji u priopćenju saveza.

Dodaje se i da će se europska proizvodnja projektila proširiti. NATO je ovo objavio u trenutku u kojemu Rusija izvodi jedne od najvećih zračnih napada na Ukrajinu.

Ugovor vrijedan pet milijardi eura?

“Konsolidirana multinacionalna nabava, u duhu Inicijative europskog nebeskog štita (ESSI), podupire proširenje proizvodnih kapaciteta za nove GEM-T projektile kako bi se zadovoljila sve veća potražnja”, poručuje NATO u priopćenju.

Prema izvorima do kojih je došao AP, ugovor bi mogao biti vrijedan oko 5 milijardi eura. Usto, AP dodaje kako bi ova nabava mogla omogućiti da EU zemlje pošalju svoje druge obrambene sustave Ukrajini.

Što je točno sustav Patriot?

Sustav Patriot sadrži multifunkcijski radar koji istovremeno obavlja osmatranje zračnog prostora, otkrivanje i praćenje cilja i raketnog projektila, označavanje cilja i predaju komandi za vođenje rakete. Također, ima kontejner s četiri cijevi koji služi za transport, čuvanje i lansiranje projektila. Ukupna masa rakete je 1000 kilograma, a s kontejnerom 1600 kilograma.

Projektil se sastoji od balističke kape, sistema za navođenje, bojeve glave, pogonske grupe i sustava za upravljanje. Bojeva glava teška je 70 do 80 kilograma, a može biti klasična ili nuklearna. Operativni domet rakete je od 70 do 160 kilometara ovisno o vrsti rakete koja se koristi. Riječ je o iznimno skupom vojnom sredstvu, piše Reuters.