Europski čelnici okupit će se u Parizu: 'Želimo Putinu poslati vrlo jasnu poruku'

Francuski predsjednik Emmanuel Macron pozvao je svoje europske kolege u Elizejsku palaču

French President Emmanuel Macron listens to farmers as he visits on its opening day the 60th International Agriculture Fair (SIA - Salon de l'Agriculture), at the Porte de Versailles exhibition centre in Paris, on February 24, 2024. Macron strolls at the Agricultural Show behind a massive security cordon, but not sheltered from the din of whistles and insults from hundreds of farmers, both ulcerated by his presence and demanding concrete actions to improve their working conditions. (Photo by Lewis Joly / POOL / AFP)
FOTO: AFP

Dvadesetak europskih čelnika okupit će se u Parizu u ponedjeljak kako bi poslali poruku ruskome predsjedniku Vladimiru Putinu o europskoj odlučnosti po pitanju Ukrajine i suprotstavili se narativu Kremlja da će Rusija pobijediti u ratu koji ulazi u treću godinu, izjavila je Francuska.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron pozvao je svoje europske kolege u Elizejsku palaču na sastanak najavljen u kratkom roku zbog, kako njegovi savjetnici kažu, eskalacije ruske agresije u posljednjih nekoliko tjedana.

“Želimo poslati Putinu vrlo jasnu poruku da neće pobijediti u Ukrajini”, rekao je predsjednički savjetnik novinarima na brifingu. “Naš cilj je srušiti tu ideju gdje on vjeruje da će na neki način pobijediti.”

Porazi Ukrajine

Nakon početnih uspjeha u potiskivanju ruske vojske, Ukrajina je doživjela poraz na istočnim ratištima, a njezini generali žalili su se na nedostatak oružja i vojnika.

Njemački kancelar Olaf Scholz, britanski ministar vanjskih poslova David Cameron, španjolski premijer Pedro Sanchez, nizozemski premijer Mark Rutte, kao i čelnici skandinavskih i baltičkih zemalja trebali bi sudjelovati na konferenciji.

Sjedinjene Američke Države predstavljat će pomoćnik američkog državnog tajnika za europska i euroazijska pitanja Jim O’Brien, a Kanadu ministar obrane Bill Blair.

‘Morat će računati na nas’

Francuski dužnosnici rekli su da je sigurnosna konferencija u Münchenu ranije ovog mjeseca, koja se poklopila sa smrću Putinovog najtežeg domaćeg protivnika Alekseja Navaljnog, bila u znaku “propasti i sumornosti”, te da je Macron to želio odagnati. “Nismo ni propali ni sumorni”, rekao je francuski savjetnik. “Želimo da Rusija to shvati. Rusija će morati računati na sve nas zajedno kako bi okončali ovaj rat i vratili prava Ukrajini.”

Međutim, savjetnik je rekao da radni sastanak neće biti prilika za najavu novih isporuka oružja Ukrajini, već više za razmatranje načina kako biti učinkovitiji na terenu, kao i kako pojačati koordinaciju između saveznika i Ukrajine.

Francuski dužnosnici su rekli da je Rusija ponovno pokazala agresivnost proteklih tjedana, poput Putinova leta u bombarderu sposobnom nositi nuklearno oružje, što oni vide kao pokušaj zastrašivanja Europljana u vrijeme kada je podrška SAD-a dovedena u pitanje zbog predsjedničkih izbora.