Fico će preživjeti. Morao je na još jednu operaciju, ali liječnici kažu da je sad stabilno

Slovakia's Prime Minister Robert Fico walks during the European Council summit at the EU headquarters in Brussels, on April 18, 2024. (Photo by KENZO TRIBOUILLARD / AFP)
FOTO: AFP

Zdravstveno stanje slovačkog premijera Roberta Fica se stabiliziralo te su najgori strahovi prošli, rekao je njegov zamjenik Robert Kalinak u nedjelju, no dodao je da zasad neće biti premješten iz bolnice u Banskoj Bystrici.

“Više nema neposredne opasnosti za njegov život, ali njegovo je stanje i dalje ozbiljno i zahtijeva intenzivnu njegu”, rekao je Kalinak. “Možemo smatrati da je njegovo stanje stabilno, a prognoze pozitivne”, rekao je Kalinak ispred bolnice. “Sada se svi osjećamo malo opuštenije”, dodao je.

Fico je u srijedu ranjen u pucnjavi nakon sjednice vlade održane u Handlovi, gradu u središnjoj Slovačkoj.

Operacija je trajala pet sati

Miriam Lapunikova, ravnateljica sveučilišne bolnice Roosevelt u Banskoj Bystrici, gdje je Fico primljen, rekla je u četvrtak da je premijer bio podvrgnut petosatnoj operaciji s dva kirurška tima koji su zbrinjavali višestruke rane od vatrenog oružja.

Lapunikova i Kalinak su u petak rekli da je premijer podvrgnut još jednom operativnom zahvatu kako bi se uklonilo nekrotično tkivo iz rana. Slovačka policija optužila je 71-godišnjeg muškarca za pokušaj ubojstva.

Pucnjava je prvi veliki pokušaj atentata na europskog političkog čelnika u više od 20 godina i potaknula je međunarodnu osudu, a politički analitičari i zastupnici rekli su da je to pokazatelj sve grozničavije i polariziranije političke klime diljem kontinenta.