Foto. Atena danas izgleda kao glavni grad Marsa, sve je prekrio ogromni oblak iz Sahare

Drastično je porasla i temperatura u dijelovima zemlje

FOTO: AFP

Oblaci puni prašine i pješčanih zrnaca iz Sahare nebo nad Atenom obojili su u narančasto. Grčke vlasti kažu da je to jedna od najgorih takvih epizoda koja je pogodila ovu državu od 2018. godine, piše BBC. Predviđa se da će se nebo razvedriti tijekom srijede, kaže grčka meteorološka služba.

Kvaliteta zraka pogoršala se u mnogim dijelovima zemlje, a u srijedu ujutro Akropola u Ateni više nije bila vidljiva zbog prašine. Grci koji imaju respiratorne probleme upozoreni su da ne izlaze van, nose zaštitne maske i izbjegavaju tjelovježbu na otvorenom dok se oblaci ne raziđu.

AFP

Atmosfera, posebno u južnoj Grčkoj, postala je zagušljiva zbog kombinacije prašine i visokih temperatura. Meteorolog Kostas Lagouvardos usporedio je pogled s jedne meteorološke stanice s planetom Marsom zbog narančaste atmosfere.

Vatrogasna služba je u utorak izvijestila o 25 šumskih požara diljem Grčke u posljednja 24 sata. Jedan je izbio u blizini mornaričke baze na otoku Kreti, gdje su se temperature popele iznad 30 stupnjeva Celzija, pa su na tom području domovi i jedan vrtić morali biti evakuirani.

Znatno porasle temperature

Oblaci prašine i pijeska iz Sahare nisu neuobičajeni diljem Europe i mogu varirati u intenzitetu, međutim, obično se javljaju tijekom proljeća i jeseni. Sahara godišnje ispusti 60 do 200 milijuna tona mineralne prašine. Većina se brzo spusti na Zemlju, ali neke čestice mogu prijeći ogromne udaljenosti i ponekad stići do Europe.

Ovaj trenutni događaj diljem istočnog Sredozemlja uzrokovan je područjem niskog tlaka iznad Libije koje je donijelo jake južne vjetrove, povlačeći sa sobom visoke koncentracije prašine i pijeska iz Sjeverne Afrike u Grčku. Južni vjetrovi donijeli su sa sobom i vruć pustinjski zrak. Temperature su porasle znatno iznad prosjeka za kasni travanj diljem grčkog kopna i otoka. U regiji Chania na Kreti izmjereno je 36,6 stupnjeva Celzija.

AFP

Najveće koncentracije prašine u srijedu se očekuju u istočnim dijelovima zemlje jer hladna fronta s čišćim, svježijim zrakom pristiže sa zapada. Do kraja tjedna u istočno Sredozemlje vratit će se čišći zrak s temperaturama koje će se također približiti normali za ovo doba godine. Inače, pijesak iz Sahare zna doći i do Hrvatske, ali se dosad nismo susretali s narančastim prizorima poput ovih iz Atene.