Foto. Bageri počeli rušiti Barbarićevu ilegalnu vilu na Hvaru

Barbarić je najavio da će od države će tražiti da mu plati troškove rušenja

FOTO: Zvonimir Barisin/PIXSELL

Bageri su počeli rušiti bespravno izgrađenu u uvali Sinjava kod Zastražišća na otoku Hvaru koju je izgradio bivši šef HEP-a Frane Barbarić. Vilu s bazenom, zbog koje je protiv njega DORH podignuo optužnicu, Barbarić ruši sam o svojem trošku.

U ponedjeljak je rušenje počelo skidanjem stolarije, a u utorak su bageri srušili jedan vanjski zid.

Zvonimir Barisin/PIXSELL

Barbarić mora ukloniti cijeli kompleks koji se sastoji od stambene zgrade, građevine (prizemlje s dvostrešnim krovom), preljevnog bazena sa strojarnicom te cisternom za vodu, kamenobetonskim zidom u nastavku kojeg je izgradio i stepenište te kamenobetonski potporni zid na čijem kraju izgradio stepenište s podestom.

Podsjetimo, DORH Barbarića tereti da je od ožujka prošle do svibnja ove godine na Hvaru kao investitor izvodio građevinske radove izvan građevinskog područja koje se, prema Prostornom planu uređenja Općine Jelsa, nalazi u zaštićenom obalnom području mora. Tereti ga se da je znao da gradi na zaštićenom obalnom području mora od posebnog interesa, kao i da prije gradnje nije ishodio pravomoćnu građevinsku dozvolu.

Vila koja ga je koštala pozicije

Barbarić je od Upravnog suda u Splitu tražio poništenje rješenja Državnog inspektorata o rušenju ilegalne vile na Hvaru, no sud mu je to nepravomoćnom presudom odbio. On je nakon te odluke suda najavio da će se žaliti Visokom upravnom sudu, ali i da će sam srušiti bespravno sagrađenu vilu. Ako ishod žalbe bude išao u njegovu korist, od države će tražiti da mu plati troškove uklanjanja građevine.

Dva dana nakon što je DORH podignuo optužnicu premijer Andrej Plenković Barbarića je smijenio s mjesta direktora HEP-a.

Zvonimir Barisin/PIXSELL