Foto. Inspekcija jedva uklonila svu onu bespravnu gradnju moćnog poduzetnika u Vruji. Ovako danas izgleda slavna uvala

Bespravni graditelj je Stipe Latković, blizak predsjedniku Milanoviću. Uklanjanje je trajalo mjesecima

Stanje na terenu nakon uklanjanja lukobrana
FOTO: DIRH

U uvali Vruja kod Makarske uklonjeno je sedam nelegalnih objekata koje je na zaštićenom pomorskom dobru izgradio poduzetnik Stipe Latković, izvijestio je Državni inspektorat koji vodi HDZ-ov Andrija Mikulić.

“Od lipnja ove godine uklonjeni su: lukobran u moru, jaccuzi (prizemna građevina, prostor za tuš), vodosprema i potporni zidovi te niz građevina u ‘ribarskom selu’. Također uklonjena je i betonizirana obala te bespravno izgrađena pristupna cesta”, objavio je Inspektorat u priopćenju.

Jacuzzi prije uklanjanja DIRH
Stanje na terenu nakon uklanjanja jacuzzija DIRH

Dio objekata uklonjen ručno

Ističu kako su kod pojedinih građevina morali primijeniti specifičan način uklanjanja objekata, s obzirom da su se nalazili na izrazito nepristupačnom terenu.

Kula u turističkom selu prije uklanjanja
Kula u turističkom selu nakon uklanjanja DIRH

Dio bespravno izgrađenih objekata uklanjali su strojno, a zbog specifičnog načina gradnje najveći dio njih uklonili su ručno. Također, dio je uklonjen s kopnene, a dio s morske strane.

Turističko selo prije uklanjanja DIRH
Turističko selo nakon uklanjanja DIRH

Uklanjanje vrijedno dva milijuna kuna

“Samom izvršenju rješenja o uklanjanju putem treće osobe prethodilo je niz inspekcijskih očevida tj. nadzora u kojima su između ostalog sukladno zakonskim propisima izrečene i novčane kazne u iznosu od 374.278,32 EUR (2.820.000,00 HRK), a kojima se investitora prisiljavalo na izvršenje rješenja”, navode iz Inspektorata.

Pristupne ceste prije uklanjanja DIRH
Pristupne ceste nakon uklanjanja DIRH

Dodaju i da su, nakon stjecanja zakonom propisanih uvjeta, u prvom kvartalu ove godine proveli otvoreni postupak javne nabave radova uklanjanja objekata u Vrulji, a ugovorena vrijednost radova iznosila je 254.283,73 eura plus PDV.

Lukobran na zapadnoj obali prije uklanjanja DIRH
Zapadna obala nakon uklanjanja lukobrana DIRH

Latković ostao bez koncesije

Podsjetimo, prošle godine u svibnju Općinsko državno odvjetništvo u Splitu podiglo je optužnicu protiv Stipe Latkovića zbog sumnje da je od 2011. do 2021. na zaštićenom pomorskom dobru u uvali Vruja između Omiša i Makarske nezakonito sagradio niz objekata.

Lukobran prije uklanjanja DIRH
Stanje na terenu nakon uklanjanja lukobrana DIRH

Uz njega, optužnicom je obuhvatilo i Matu Čikeša, direktora tvrtke Point Split, koja je izvodila građevinske radove te Jasminku Karoglan, članicu uprave iste tvrtke, kao i samu tvrtku koja je optužena kao pravna osoba.

Milanović ga branio

Tvrtka Point izgubila je koncesiju odlukom iz 6. prosinca 2021., na što se Latković žalio, ali ga je Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture odbilo. Bilo je to drugi put da resorno Ministarstvo intervenira u vezi s koncesijom poduzetnika Latkovića na Vruji. Nakon što je 2018. godine splitsko-dalmatinska Županijska skupština oduzela Latkoviću koncesiju koja se odnosila na Vruju, on se žalio Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture, koje je tada prihvatilo njegovu žalbu.

Ovaj poduzetnik je, inače, poznat i po svojoj bliskost s predsjednikom Republike Zoranom Milanovićem koji ga je u nekoliko navrata u slučaju Vruja u javnosti branio te ulazio u polemiku s aktivistima koji su protiv bespravne gradnje organizirali prosvjedne skupove.