Foto: Ovo je masovni ubojica iz SAD-a, objavljeni prvi detalji: 'Prošao je vojnu obuku, nedavno je čuo glasove u glavi'

Pucnjava se dogodila u tri različita objekta, uključujući i restoran

FOTO: Anadolu Agency via AFP

Policija je identificirala napadača koji je u srijedu u gradu Lewistonu u američkoj saveznoj državi Maine iz puške ubio najmanje 22 ljudi, a 50 do 60 ih ranio, te za njim traje masovna policijska potjera.

Policijska uprava Lewistona objavila je da je riječ o Robertu Cardu (40), rekavši da ga treba “smatrati naoružanim i opasnim”. Robert Card koji je počinio masovno ubojstvo u Maineu instruktor je za naoružanje koji se obučio u američkoj vojsci, a nedavno je bio smješten i u ustanovu za mentalno zdravlje, stoji u policijskom biltenu koji su vidjeli američki novinari.

Tijekom ljeta 2023. Card je dva tjedna bio smješten u ustanovu za mentalno bolesne. Navodno je čuo glasove te je prijetio da će pucati u vojnoj bazi za obuku. Kako je objavljeno, u traganje za napadačem uključeno je stotine policajaca.

Za njim tragaju stotine policajaca

Policija je ranije objavila tri fotografije na Facebooku, zatraživši pomoć javnosti u identificiranju i lociranju napadača. Na dvije se nalazio osumnjičenik, bradati muškarac u smeđoj jakni s kapuljačom i trapericama koji drži nešto nalik poluatomatskoj pušci, a na jednoj bijeli gradski terenac.

“U Lewistonu je aktivan napadač. Molimo građane da ostanu u svojim kućama sa zaključanim vratima. Policija trenutačno istražuje na više lokacija”, objavila je policija države Maine prethodno na društvenoj platformi X.

U međuvremenu, pronađen je automobil koji se povezuje s osumnjičenim. Vozilo je locirano u gradu Lisabonu u saveznoj državi Maine, rekao je Mike Sauschuck, povjerenik Odjela za javnu sigurnost novinarima. Lisabon je smješten oko 13 kilometara jugoistočno od grada Lewistona, gdje se dogodila pucnjava.

MAINE, UNITED STATES - OCTOBER 26: (----EDITORIAL USE ONLY - MANDATORY CREDIT - 'ANDROSCOGGIN COUNTY SHERIFF'S OFFICE / HANDOUT' - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS----) A man with a gun walks on the street after shoot civil in Maine, United States on October 26, 2023. At least 22 people were killed in shootings at multiple locations in the US state of Maine late Wednesday, according to a report. Maine State Police had issued a warning about an 'active shooter' incident in the city of Lewiston. Androscoggin County Sheriff's Office/Handout / Anadolu (Photo by Androscoggin County Sheriff's Of / ANADOLU / Anadolu via AFP)
Anadolu via AFP
MAINE, UNITED STATES - OCTOBER 26: (----EDITORIAL USE ONLY - MANDATORY CREDIT - 'MAINE STATE POLICE/ HANDOUT' - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS----) A man with a gun walks on the street after shoot civil in Maine, United States on October 26, 2023. At least 22 people were killed in shootings at multiple locations in the US state of Maine late Wednesday, according to a report. Maine State Police had issued a warning about an 'active shooter' incident in the city of Lewiston. Maine state police/ Handout / Anadolu (Photo by Maine state police/ Handout / ANADOLU / Anadolu via AFP)
Anadolu via AFP