Foto: Radnicima A1 prekipjelo, prosvjeduju na ulicama u Zagrebu: 'Želim plaću kakvu uprava tvrdi da imam'

Kažu kako se Uprava hvali da je u plaće uložila 7 milijuna eura, ali tvrde da obični radnici nisu dobili ni centa

07.10.2023., Zagreb - Radnici A1 zbog malih placa i kolektivnog ugovora prosvjedovali su na Svjetski dan dostojanstvenog rada, a zahtjevaju povecanje svojih materijalnih prava te potpisivanje kolektivnog ugovora s poslodavcem s kojim pregovaraju vec godinu dana. Sindikati isticu da je minimalna neto placa zaposlenika 590 eura i u tom platnom razredu radi oko 400 radnika dok je potrosacka kosarica za jedan mjesec iznosi 950 eura. 

Okupljanje je pocelo na Zrinjevcu od kuda su se okupljeni uputili prema jednom prodajnom mjestu A1.

 Photo: Marko Lukunic/PIXSELL
FOTO: Marko Lukunic/PIXSELL

Petstotinjak radnika A1 Hrvatska, ali i iz drugih telekoma u subotu su u dvosatnom prosvjedu u središtu Zagreba u organizaciji Hrvatskog sindikata telekomunikacija (HST) upravi A1 i drugih telekoma poručili da žele veće plaće u skladu s porastom troškova života i Kolektivni ugovor (KU).

Na prosvjedu su se radnicima iz Zagreba pridružili i mnogi iz Dalmacije, Slavonije, s Primorja, iz sjeverne Hrvatske i drugih krajeva koji su autobusima stigli u glavni grad, s ciljem da se izbore za veće plaće i bolje uvjete rada. Na transparentima je pisalo: “Želim plaću kakvu uprava tvrdi da imam”, “U boj u boj, za bruto svoj”, itd.

To je ujedno i prvi puta da su radnici A1 prosvjedovali otkako postoji ta tvrtka, a pridružili su im se prosvjednici iz Hrvatskog telekoma, Telemacha Hrvatska, Combisa i drugih tvrtki, s kojima će se do kraja godine, po riječima predsjednice HST-a Vesne Mamić, također početi kolektivni pregovori.

Marko Lukunic/PIXSELL
Okupljanje je pocelo na Zrinjevcu od kuda su se okupljeni uputili prema jednom prodajnom mjestu A1. Photo: Marko Lukunic/PIXSELL
Marko Lukunic/PIXSELL

Nastavak pregovora idući tjedan

“U A1 pregovori se nastavljaju idući tjedan i nadamo se da će poslodavac podići plaće, i prestati inzistirati na potpisivanju izjave o povjerljivosti pregovora, jer to nije u duh pregovora i jer su za većinu radnika u toj jednoj od najbogatijih i najprofitabilnijih tvrtki u Hrvatskoj plaće ispod prosjeka i nedostojne za život”, kazala je Mamić.

Poručila je da prosvjeduju na Svjetski dan dostojanstvenog rada, te da je namjera i u EU da se dođe do granskog kolektivnog ugovora za sektor telekomunikacija, koji trenutno u Hrvatskoj ima samo HT.

Kaže i da su u A1 minimalne plaće oko 590 eura, a ne 760 eura kako kaže taj poslodavac, jer on u to uključuje i dodatke za prijevoz i topli obrok, što, kaže ona, nije plaća, niti ide u izračun mirovine. Poručila je i da ljudi ne žele raditi za minimalce u profitabilnim tvrtkama, kao i da će sindikat boriti se za tržišnu cijenu rada.

Marko Lukunic/PIXSELL

‘Prosječne plaće dobre, ali samo zbog velikih plaća menadžera’

I ona i predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata (NHS) Krešimir Sever više su puta naglasili da su ukupno prosječne plaće u A1 i drugim telekomima dobre, ali samo zbog visokih plaća menadžera. “Menadžeri dobivaju europske plaće, a radnici balkanske”, istaknuli su. Sever je upozorio i da telekomi nisu samo sjajne reklame s manekenima kojima se nude usluge, nego i radnici koji na svemu tome rade, i svi misle da imaju sjajne plaće, a zapravo nisu cijenjeni ni adekvatno plaćeni.

“Pokušava se u A1 pregovarati već deset godina, ali stalno se nešto remeti, i što su u upravi bahatiji i što vas više oderu njima bolje”, slikovito je prosvjednicima rekao Sever. Mamić je dodala da se traži povećanje plaća po svim platnim razredima u A1, slično kako imaju i radnici matičnog telekoma u Austriji, koji imaju i KU, i pita se zašto je to onda u Hrvatskoj nemoguće.

Podsjetila je na podatak koji su rekli iz A1 da su u zadnje dvije godine u plaće uložili dodatnih 7 milijuna eura, ali kaže da to radnici nisu osjetili pa je i jedan od transparenata bio na tu temu da “od 7 milijuna eura ja nisam dobio ni centa”.

‘Plaće u A1 veće prije 20 godina nego sada’

Sindikalni povjerenici HST-a u A1 Robert Golubić i Romana Tadić kazali su da su u prije 20 godina u tadašnjem VIPnetu početne plaće bile 5750 kuna, a sada su 50 kuna manje, dok menadžerima plaće rastu.

“Žalosno je da sada nakon 24 godine od osnivanja tvrtke moramo na ulici tražiti svoja prava i da se naš rad cijeni i više plati”, dodao je Golubić, dok je Tadić kazala da oko 70 posto radnika u A1 radi za nešto malo više od minimalca.

Iznijela je i primjere iz tvrtke po kojima radnici rade bez standarda, fiksna plaća je mizerna, a za bonuse trebaju raditi prekovremeno i teško ih je dostići. Nekoliko radnika iz A1 tehnike i administracije za Hinu su pak kazali da im se plaće nisu povećavale više od 10 godina, da su imali veće plaće početkom 2000-ih, te da je situacija u tvrtki “bez perspektive i da se sve raspada”.

Marko Lukunic/PIXSELL

A1 Hrvatska: Stalno ulažemo u primanja svih zaposlenih

Iz A1 Hrvatska u subotu su poručili da je to, kao što su i najavili iz HST-a, prosvjed sindikalnog članstva svih telekoma i IT kompanija, te da A1 stalno ulaže u primanja svih zaposlenih.

“Minimalna primanja za poslove najmanje složenosti i zahtjevnosti u A1 Hrvatska trenutno iznose 768 eura neto, što je 34 posto više od državnog minimuma”, istaknuo je glavni direktor za transformaciju poslovanja, ljudske potencijale i korporativne komunikacije Ivan Skender.

Svim zaposlenicima, dodao je, ove su godine povećana primanja za najmanje 133 eura mjesečno, a od iduće će godine to biti 160 eura. Uz to dobivaju božićnicu, regres, dodatak za dobre poslovne rezultate i dodatne bonuse. Za dodatnih 7 milijuna eura uloženih u primanja u zadnje dvije godine u A1, kazao je da je najviše po zaposleniku u sektoru telekomunikacija.

“Uprava A1 odavno je spremna potpisati KU i poziva HST da potpiše izjavu o povjerljivosti osjetljivih podataka koji će im biti dostupni u pregovorima i da se vrate pregovorima u dobroj vjeri”, poručio je Skender. U A1 Hrvatska trenutno je zaposleno oko dvije tisuće ljudi.

Marko Lukunic/PIXSELL