Foto. Stigli prvi rabljeni tramvaji koje je ZET kupio u Njemačkoj. Pogledajte kako izgledaju

Riječ je o 11 niskopodnih tramvaja, koji su proizvedeni 1996. godine

FOTO: Sindikat Zagrebačkog holdinga-ZET Zagreb / Facebook

Grad Zagreb i ZET počeli su modernizaciju voznog parka ZET-a. Do isporuke 20 novih niskopodnih tramvaja, za koje je 16. lipnja 2023. godine potpisan ugovor između Grada Zagreba i društva Končar Električna vozila d.d., a kako bi se u premostilo to razdoblje, Grad i ZET nabavili su rabljene tramvaje.

Odabrana je ponuda iz njemačkoga grada Augsburga, što je u kolovozu na presici potvrdio gradonačelnika Tomislav Tomašević. Riječ je o 11 niskopodnih tramvaja tipa GT6-M, koji su proizvedeni 1996. godine, njemačkog proizvođača ADtranz, ukupne vrijednosti 2.700.000,00 eura.

Nemaju klimu

Prvi polovni tramvaji stigli su u Zagreb, a Dnevnik Nove TV dobio je fotografije i snimke “novog” tramvaja koji će voziti Zagrebom. Prilagođeni su zagrebačkom javnom prijevozu tj. obojani su u plavo, no primjerice nemaju klimu.

“Nedavno smo potpisali ugovor o kupnji novih tramvaja, no trebaju dvije godine da se oni proizvedu. Mi te dvije godine nemamo zbog postojećih problema pa smo odlučili kupiti rabljene dok ne dođu novi”, rekao je tada gradonačelnik.

Zamjena najstarijih

Iz ZET-a kažu da će tramvaji biti uređeni za vožnju te da će se na ovaj način zamijeniti oni najstariji iz postojećeg voznog parka. Naime, u prometu su i oni stari 50 godina, čije je održavanje iznimno zahtjevno, kao i nabavka rezervnih dijelova.

Kako je ranije najavljeno, tramvaji imaju kapacitet od 154 putnika, od čega je 58 sjedećih mjesta, a također su opremljeni i rampama za olakšani pristup osobama s invaliditetom. Iz ZET-a navode da su u Augsburgu i dalje u redovnom prometu.