Francuska pristala surađivati s Italijom u migrantskoj krizi, posebno je kritično na Lampedusi

Macron zagovara jedinstvo Europske unije

Migrants arrive in the harbour of Italian island of Lampedusa, before being transferred to Porto Empedocle in Sicily region, south Italy, by the Italian military ship Cassiopea, on September 15, 2023. The island's reception centre, built to house fewer than 400 people, was overwhelmed with men, women and children forced to sleep outside on makeshift plastic cots, many wrapped in metallic emergency blankets. Good weather has seen a surge in arrivals across Italy in recent days, with more than 5,000 people landing across the country on September 12, and almost 3000 the day after, according to updated interior ministry figures. (Photo by Alessandro SERRANO / AFP)
FOTO: AFP

Francuska je u petak pristala surađivati s Italijom kako bi dobila potporu EU-a za obuzdavanje vala migranata koji su preplavili otok Lampedusu, a UN i njegova agencija za izbjeglice pozvali su Europsku uniju da raspodijeli zadaću zbrinjavanja migranata i tako rastereti granične države.

Gotovo 7000 migranata stiglo je ovaj tjedan na talijanski otok Lampedusu, više nego otok ima stanovnika. Migrante se postupno prevozi na Siciliju brodom i zrakoplovom. U petak ih je u prihvatnom centru bilo 3800, a službeno može primiti 400, po talijanskom Crvenom križu.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron rekao je novinarima: “Želim našim talijanskim prijateljima potpuno iskreno reći da vjerujem da je odgovornost Europske unije, cijele Europske unije, da bude uz Italiju.

Veliki priljev migranata

Njegov ministar unutarnjih poslova Gerald Darmanin rekao je u tvitu da je razgovarao sa svojim talijanskim kolegom, dodajući: “Dogovorili smo se surađivati u sklopu Europske unije u predstojećim satima kako bismo jako pojačali prevenciju polazaka imigranata i borbu protiv krijumčara ljudi.”

Migrantska kriza politički je problem za talijansku desničarsku premijerku Giorgiju Meloni koja je obećala suzbiti imigraciju. Gotovo 126.000 migranata stiglo je ove godine u Italiju, gotovo dvostruko više nego prošle godine. Lampedusu je u petak posjetila Marion Marechal, nećakinja francuske desničarske čelnice Marine Le Pen.

Sporazum s Tunisom

Meloni je pomogla EU-u da postigne sporazum s Tunisom u srpnju o obuzdavanju migracija u zamjenu za novac, ali on još nije proveden u djelo. Sporazum s Turskom 2016. omogućio je smanjenje broja migranata koji su pristizali preko te zemlje.

UNHCR se pridružio pozivima glavnog tajnika UN-a Antonija Guterresa da EU raspodijeli teret zbrinjavanja migranata i prihvata onih koji dobiju izbjeglički status.

“Jednostavno ne može biti da migrante na dulji rok zbrinjavaju granične države kao što je Italija u koje oni prvo stižu… Mislimo da je sada vrijeme da druge države, druge regije pokušaju podržati Talijane i ljude na Lampedusi”, rekao je glasnogovornik UNHCR-a u Ženevi Matthew Saltmarsh.