Francuski pilot krilom aviona svom padobrancu odrubio glavu. Dobio je samo zabranu letenja

Na sudu se branio tvrdeći da se žrtva nije držala očekivane putanje

France, Marseille, 2022-07-14. Skydiver on the parade of Bastille day in marseille. Photography by Stephane Ferrer Yulianti / Hans Lucas.
France, Marseille, 2022-07-14. Parachutiste lors de la parade du 14 juillet a Marseille Photographie de Stephane Ferrer Yulianti / Hans Lucas. (Photo by Stephane FERRER / Hans Lucas / Hans Lucas via AFP)
FOTO: Hans Lucas via AFP/Ilustracija

Francuski pilot dobio je zabranu letenja nakon što je krilom aviona odrubio glavu padobrancu u letu, prenosi BBC.

Nicolas Galy (40) stradao je nekoliko sekundi nakon što je skočio s padobranom iz letjelice u srpnju 2018. Pilot, u lokalnim medijima imenovan kao Alain C., u utorak je proglašen krivim za ubojstvo iz nehaja, a kazneni sud u Montaubanu mu je izrekao uvjetnu kaznu.

Škola padobranstva Midi-Pyrénées, koja je zaposlila 64-godišnjeg pilota, kažnjena je s 20.000 eura.

Nisu se prethodno dogovorili o putanji aviona

Kako navodi list Le Parisien, odmah nakon skoka padobranca, pilot zrakoplova počeo se spuštati prema pisti aerodroma. Prije nego je nesretni Galy iskočio iz zrakoplova, nije s pilotom imao nikakve konzultacije o tome kojom će putanjom avion nastaviti, dodaje list.

Na ročištu održanom 19. rujna odvjetnica žrtvinih rođaka, Emmanuelle Franck, ukazala je na “nepromišljenost i nemar” kod pilota.

Na prethodnim sudskim ročištima pilot je tvrdio, među ostalim, da je izgubio vizualni kontakt te je stoga pretpostavio da se padobranac udaljio od aviona. Tvrdio je i da se žrtva nije držala očekivane putanje.