Fuchs o obrocima u školama: 'Rješavamo probleme u hodu, zaposlili smo 400 kuhara'

Nije zabrinut, kaže, oko ustavne tužbe zbog cjelodnevne nastave

FOTO: RTL DANAS

Ministar obrazovanja Radovan Fuchs je za RTL Danas komentirao početak nove školske godine. Podsjetimo, sutra kreće eksperimentalni program cjelodnevne nastave u 62 škole. U škole kreće 35.000 prvašića, nikad manje, što je, ocijenio je ministar, zabrinjavajuće.

“Zaista gubimo stanovništvo, to je posebno veliki problem, vidi se to najbolje po upisima u prve razrede. To će se reflektirati i na upise u srednje škole pa u visokoškolski sustav. Naravno, generalno demografska situacija reflektira se i na manjak radne snage. Ove godine će u visokoškolskom sustavu ostati više od 14.000 mjesta”, rekao je Fuchs.

Kazao je i kako su svi udžbenici stigli u škole i da će sutra biti na školskim klupama.

Besplatni obroci u školama

Govoreći o besplatnim obrocima, kazao je da je to novi program te da se i u početku očekivalo da sve neće biti u redu 100 posto. “Problem kuhara i kuharica rješavamo u hodu. Zaposleno je više od 400 kuhara od trenutka donošenja odluke da će država financirati obroke. Samo u zadnjih par mjeseci još oko 32 njih”, kazao je.

Komentirao je i cjelodnevnu školu. U program su trebale 64 škole, ali idu 62 jer je jedna škola sama odustala, zbog neriješene dokumentacije. Odustala je i jedna manjinska škola. Vezano za tužbe koje su najavili roditelji kazao je kako misli da je nezadovoljan mali broj roditelja.

“Slušali smo da će djeca u školi biti do 17-18 sati, što nije bilo istina. Roditelji su shvatili da je to dobro za djecu, od toga da nema domaćih zadaća, da će u školi raditi što nisu usvojila, a da će svatko moći kući u 14 do 14:30 sati, a po potrebi i želji roditelja moći će ostajati i kasnije”, kazao je.

‘Do 2027. će svi imati jednaki standard’

Nije htio prejudicirati kakvu odluku će donijeti Ustavni sud povodom ustavne tužbe oko cjelodnevne škole. No, dodao je da on osobno nije zabrinut oko toga.

“Krenuli smo u ogroman projekt da sve škole u Hrvatskoj prijeđu u jednu smjenu, osigurali smo ogroman novac, nikad u povijesti Hrvatske nije bilo toliko raspoloživih sredstava za izgradnju škola. Godinama se pričalo da djeca nemaju jednake uvjete i sve škole će do 2027. imati jedan standard, i imat će školske dvorane”, zaključio je.