Gospodin u Njemačkoj ništa nije želio prepustiti slučaju, protiv covida se cijepio 217 puta. Stručnjaci zatečeni

Liječnici za sada ne vide da mu je to na bilo koji način naškodilo

A pharmacist administers a dose of Imvanex, a vaccine to protect against Monkeypox virus, at a pharmacy in Lille, northern France, on August 10, 2022. (Photo by FRANCOIS LO PRESTI / AFP)
FOTO: AFP

Muškarac iz Njemačke u dobi od 62 godine cijepio se protiv koronavirusa 217 puta. Ovaj bizaran slučaj zabilježen je u časopisu The Lancet Infectious Diseases.

Prema izvješću, cjepiva su “kupljenja i primijenjena privatno” u razdoblju od 29 mjeseci. Prema istraživačima sa Sveučilišta u Erlangenu-Nürnbergu, 62-godišnjak nakon primljenih doza nije pretrpio nikakve negativne posljedice, prenosi BBC.

“O slučaju smo saznali preko članaka u novinama”, izjavio je dr. Kilian Schober iz mikrobiološkog odjela Sveučilišta. “Nakon toga smo ga kontaktirali i pozvali da prođe različite testove u Erlangenu. Pokazao je veliki interes za sudjelovanje”, dodao je.

Nisu našli dokaze o negativnom učinku

“Muškarac je dao svježe uzorke krvi i sline. Testirali smo i nekoliko smrznutih uzoraka njegove krvi koji su bili pohranjeni u proteklim godinama”, pojasnio je dr. Schober.

“Sami smo mogli uzeti uzorke krvi kada je čovjek primio dodatno cjepivo tijekom studije na vlastito inzistiranje. Uspjeli smo upotrijebiti te uzorke kako bismo točno odredili kako imunološki sustav reagira na cijepljenje”, dodao je.

Doktor Schober ističe da bi “hiper-stimulacija” imunološkog sustava ponovljenim dozama cjepiva mogla umoriti određene stanice, ali istraživači kod 62-godišnjaka iz Njemačke nisu pronašli dokaze za to. Uz to, nema nikakvih znakova da je gospodin ikada bio zaražen covidom.

‘Ne podržavamo hiper-cijepljenje’

“Važno je napomenuti da ne podržavamo hiper-cijepljenje kao strategiju za poboljšanje prilagodljivog imuniteta”, kazao je dr. Schober.

“Trenutna istraživanja pokazuju da cijepljenje u trima dozama, uz redovita dopunska cijepljenja za ranjive skupine, ostaje preferirani pristup”, navodi se na internetskoj stranici sveučilišta. “Nema naznaka da su potrebna dodatna cijepljenja”, dodaju u priopćenju.