Grad Zagreb drastično povećava novčanu pomoć za novorođenčad, obećava još više novca za djecu i mlade

Novac će biti isplaćen jednokratno, priopćila je Gradska uprava

23.01.2024., Zagreb - Gradonacelnik Tomislav Tomasevic i njegovi zamjenici Danijela Dolenec i Luka Korlaet obisli su radove na izgradnji Djecjeg vrtica Sesvetski Kraljevec, na krizanju Djacke i Pirkerove ulice u Sesvetama. Prije obilaska radova, gradonacelnik Tomasevic i zamjenici Dolenec i Korlaet odrzali su redovnu konferenciju za medije. Photo: Slavko Midzor/PIXSELL
FOTO: Slavko Midzor/PIXSELL

Grad Zagreb u petak će u javno savjetovanje uputiti prijedlog odluke kojim se iznos novčane pomoći za novorođeno dijete povećava s dosadašnjih 332 eura na 600 eura, te će umjesto u dva dijela kao dosad, sredstva biti isplaćivana jednokratno, priopćila je Gradska uprava. Jednokratnom isplatom, roditeljima se omogućava nabava opreme za novorođeno dijete u što kraćem roku, kažu u Gradu.

“Dobrobit djece i mladih prioritet je ove gradske uprave, što Grad pokazuje povijesno visokim ulaganjima u širenje usluga i nove programe za djecu i mlade, kao i u zapošljavanja i poboljšanje uvjeta u odgoju i obrazovanju i socijalnoj skrbi”, istaknula je zamjenica zagrebačkog gradonačelnika Danijela Dolenec.

Ulaganje u vrtiće i škole

Kaže kako su pošle godine otvorili četiri nova dječja vrtića, a u ovoj godini otvorit će ih još 10, s ciljem da svako dijete u Zagrebu ima osigurano mjesto u vrtiću. “U mandatu ove uprave završeno je već 15 projekata izgradnje, dogradnje, rekonstrukcije i obnove škola vrijednih gotovo 139 milijuna eura, a u tijeku su radovi na još pet škola vrijedni 67 milijuna eura.

Proračun za održavanje i investicijsko ulaganje u dječje vrtiće, osnovne i srednje škole i učeničke domove povećan je četiri puta. U vrtićima je zaposleno više od 500 novih radnika, te je uveden treći radnik u svaku jasličku skupinu, dok su od lipnja 2021. do danas radnicima u vrtićima povećane plaće za oko 35 posto”, istaknula je Dolenec.

Besplatni udžbenici

Naglasila je i kako je u mandatu ove uprave udvostručen broj stipendija za učenike i studente, i ove godine bit će dodijeljene čak 1194 stipendije. Proširen je obuhvat školske prehrane i pokrenut je pilot projekt “zelene javne nabave hrane” za osnovne škole.

Za čak 1500 povećan je broj djece uključene u produženi boravak. Grad Zagreb nastavlja i s osiguravanjem besplatnih udžbenika, radnih bilježnica i drugih obrazovnih materijala.

Tijekom 2024. proširujemo socijalne usluge za djecu s teškoćama u razvoju kroz nove lokacije ustanova Mali dom i Novi Jelkovec, te zdravstvene usluge usmjerene na ranu intervenciju kroz novu ambulantu Poliklinike Suvag koja će biti otvorena na Žitnjaku, najavila je.

Prevencija međuvršnjačkog nasilja

Dodala je da se za Savjetovalište Luka Ritz u proračunu ove godine također planira proširenje na novu lokaciju kako bi proširili usluge za djecu i mlade u riziku i s problemima u ponašanju.

U suradnji s UNICEF-om ove godine također kreće pilot program prevencije međuvršnjačkog nasilja u zagrebačkim školama. Dostupne i kvalitetne javne usluge odgoja i obrazovanja te socijalne i zdravstvene skrbi smatramo ključnom zadaćom Grada Zagreba, kako bismo poboljšali kvalitetu života našim sugrađanima i olakšali život obiteljima, poručila je.