Grad Zagreb konačno kreće s garažom u Klaićevoj. Imat će 800 parkirnih mjesta na tri podzemne etaže

Iz Grada kažu da bi ova garaža 'trebala smanjiti priljev vozila u centar grada'

FOTO: Telegram/Pixsell

Grad Zagreb priopćio je u srijedu da pokreće prometni projekt javne garaže ispod srednjoškolskog igrališta u Klaićevoj. Time se planira riješiti dugogodišnji problem nedostatka parkirališnih mjesta u tom dijelu grada.

”Ovo je projekt koji se obećava već desetljećima, posljednjih 20-ak godina se o njemu priča, no nije se ništa poduzelo. Mi to mijenjamo, izgradit ćemo javnu garažu s oko 800 parkirnih mjesta na tri podzemne etaže”, najavljuje gradonačelnik Tomislav Tomašević.

Objasnio je da raspored javnih garaža u zapadnom dijelu centra grada takav da nema dovoljno kapaciteta kojim bi se zatvorio prsten oko užeg središta grada. “Izgradnjom ove garaže smanjit će se priljev vozila u najuži centar Zagreba”, dodao je Tomašević.

Suvremeni principi gradnje

Projektno-tehnička dokumentacija će analizirati potrebe prometa u mirovanju, s obzirom na lokaciju Klinike za dječje bolesti Zagreb, Arhitektonskog, Građevinskog i Geodetskog fakulteta, hotela Westin, Hrvatskog narodnog kazališta te općenito na području gradske četvrti Donji Grad.

Grad Zagreb

Iz Grada kažu da će garaža biti oblikovana u skladu sa suvremenim načinom gradnje. ”Uz osiguravanje više kolnih i pješačkih ulaza/izlaza iz garaže te pristupačnosti osobama s invaliditetom i osobama smanjene pokretljivosti, sastavni dio projektne dokumentacije je i prikaz cjelovitog rješenja čestice s hortikulturnim rješenjem”, dodaje se.

Modernizacija igrališta

Garaža će se graditi ispod sadašnjega srednjoškolskog igrališta, a onda će igralište, nakon izgradnje garaže, dobiti sportske terene za atletske discipline, atletsku kružnu stazu, skakalište za skok u dalj i troskok, vježbalište sa spravama ili poligon s preprekama, igrališta za sportove s loptom, igrališta za rukomet i mali nogomet te igrališta za košarku.

Sljedećeg tjedna će Grad Zagreb pokrenuti otvoreni postupak javne nabave za odabir projektanta za izradu idejnog, glavnog i izvedbenog projekta za izgradnju garaže. Rok izrade projekta je devet mjeseci od dana potpisa zapisnika o uvođenju u posao, a procijenjena vrijednost usluge je 650.000,00 eura bez PDV-a.