Gradonačelnica Slunja: 'Velike grupe migranata kreću se posvuda, građani se osjećaju nesigurno'

Ove godine uhvaćeno je već 850 krijumčara

FOTO: Pixsell

Zoran Ničeno, načelnik Uprave za granicu, u HRT-ovoj emisiji Otvoreno sinoć je komentirao situaciju s migrantima u Karlovačkoj županiji i Slunju. Kazao je da podaci koje imaju govore da je povećanje broja migranata na tom području veliko, ali da je situacija pod kontrolom.

“Pitanje sigurnosti se može postaviti na pitanja osjećaja sigurnosti i stvarnog sigurnosnog stanja”, kazao je te dodao kako su do travnja 2023. imali isti pritisak, sa istim brojkama na području Brodsko-posavske županije.

‘Jedina dostupna lokacija’

Istaknuo je i kako do današnjeg dana imaju preko 850 uhvaćenih krijumčara, što je, tvrdi, porast od 50 posto nego prošle godine. Osvrnuo se i na informacije o centru za registraciju migranata u Dugom Dolu u Općini Krnjak, zbog čega su tamošnji mještani nedavno i prosvjedovali.

“Da bismo riješili problem migranata, maknuli ih iz grada i okolice Slunja, a da bi negdje mogli provesti postupak uzimanja namjere, razmatrali smo više lokacija i jedina trenutno dostupan je Dugi dol u općini Krnjak. To je i u zagrebačkim razmjerima jako daleko od bilo koje naseljene kuće ili nekog objekta”, istaknuo je.

‘Osjećaj nesigurnosti je velik’

Mirjana Puškarić, gradonačelnica Slunja rekla je kako stanje u Slunju nije dobro. “Osjećaj nesigurnosti kod naših građana je velik zbog velikih grupa migranata koji se kreću po našim selima, parkovima, šetnicama…

Osim osjećanja tu je i problem komunalnog aspekta”, istaknula je. “Svi, pa i ja kao gradonačelnica, zabrinuti smo zbog tolike brojke”, dodala je.

Centar za migrante u Dugom Dolu

Dejan Mihajlović, zamjenik županice Karlovačke županije, također je prokomentirao centar za migrante u Dugom Dolu te kazao kako ta da lokacija i nije toliko izolirana.

“Radi se o 500 metara od prvih kuća, ali nalazi se unutar šume, okružena je drvećem, te nije vidljiva i samim time ona može smanjiti osjećaj nesigurnosti”, istaknuo je.

‘Provaljuju u napuštene kuće’

Komentirajući navode o incidentima koji se događaju, Mihajlović je kazao kako migranti zbog potrebne hrane, odjeće i punjenja telefona provaljuju u napuštene kuće. “Jedno od rješenja bi trebalo biti da se tim ljudima da određena pomoć kako bi se smanjio pritisak prema stanovništvu”, kazao je.

Mihajlović je kazao i kako očekuje da će država shvatiti zbog čega je osjećaj straha i nezadovoljstva, te da će poduzeti sve potrebne mjere kako bi standard ljudi u Karlovačkoj županiji (komunalna i cestovna infrastruktura, vodovod) bio doveden na razinu da žive dostojanstveno.