Gradonačelnica Supetra ekspresno uklonila grafit s ustaškim vojnikom: 'Nema mjesta za propalu ideologiju koja je prodala Dalmaciju'

Slični slučajevi zabilježeni su u Splitu i Zadru ranije ove godine

Nakon Zadra i Splita, i u Supetru je osvanuo grafit ustaškog vojnika. Kako javlja gradonačelnica Supetra Ivana Marković, grafit je brzo uklonjen.

“Uklonili smo grafit koji je nacrtan na zidu u Supetru, a koji predstavlja glavu ustaškog vojnika te šaljem jasne poruke da isticanje simbola, tekstova, slika, crteža koji podsjećaju na nekad davno propale države, vojske, ideologije i stvaraju podjele u društvu nećemo tolerirati u našem javnom prostoru”, poručila je.

Dodala je kako će uklanjati sve nove grafite sukladno Odluci o komunalnom redu Grada Supetra. Micat će ih bez odgode i sukladno ovlastima. Usto, zbog ovog grafita su iz Grada podnijeli i prekršajnu prijavu policiji u Braču.

Podržala kolegu iz Zadra

“Također, ovim putem dajem i podršku kolegi Danielu Radeti u Zadru koji je napadnut više puta radi svojih politički stavova, ukazivanja i problematiziranja na nezakonite simbole i fašistička obilježja u javnom prostoru. Da ne bi bilo po onome ”Krivi smo mi koji smo šutjeli!”, mi šutjeti nećemo te šaljemo jasnu poruku da se naša demokracija i suvremena država Republika Hrvatska temelje na antifašističkim vrijednostima i Domovinskom ratu, a ne na propalim ideologijama i vojskama kojima tu nema mjesta. A pogotovo ne na onoj koja je prodala Dalmaciju prvom prilikom”, objavila je.

Ovakav grafit osvanuo je u Splitu početkom i sredinom veljače. Oba puta je brzo uklonjen. Vojnik na tom grafitu imao je njemačku kacigu iz Drugog svjetskog rata na kojoj je bio hrvatski grb s prvim bijelim poljem. Potpis pod njime glasio je Torcida Mejaši, a isti potpis bio je i na onom uklonjenom 4. veljače. Istovjetan grafit u Zadru potpisao je Tornado.

Uklonili smo grafit koji je nacrtan na zidu u Supetru, a koji predstavlja glavu ustaškog vojnika te šaljem jasne poruke…

Posted by Ivana Marković on Monday, March 4, 2024