Grčki premijer objavio da mu je država praktički u ratnom stanju. 'Zbog klimatskih promjena jačamo vojsku'

Ovakav istup stiže nakon katastrofalnih požara i poplava ovog ljeta

The collapsed wing of the Nursing Home is seen, after flooding caused by the severe weather front "Daniel", Aghios Onoufrios, Volos, Greece on September 7, 2023. (Photo by Alexandros Alamaniotis / SOOC / SOOC via AFP)
FOTO: SOOC via AFP

Grčki premijer Kiriakos Micotakis ocijenio je u subotu da Grčka, pogođena “najozbiljnijim požarima i poplavama u svojoj povijesti” tijekom ljeta, trpi “rat u mirnodopskim uvjetima” zbog klimatskih promjena.

“Mi smo u nekoj vrsti rata u mirnodopskim uvjetima”, rekao je šef grčke vlade u govoru na Međunarodnom sajmu u Solunu, najavljujući jačanje uloge vojske u borbi protiv posljedica prirodnih katastrofa.

Konzervativni čelnik, koji se suočava s kritikama jer je po mnogim ocjenama vrlo neorganizirano upravljao poplavama u središtu zemlje prošli tjedan, naznačio je da će se posebna rezerva za prirodne katastrofe udvostručiti kako bi dosegla 600 milijuna eura od 2024. godine. Financirat će se povećanjem boravišne pristojbe u luksuznim hotelima, pojasnio je.

Najteže stradala Tesalija

Nakon razornih požara u srpnju, a potom i krajem kolovoza koji su poharali više od 150.000 hektara, Grčku su prošli tjedan pogodile poplave koje su, prema policijskim izvorima, ostavile 17 mrtvih u središtu zemlje, u Tesaliji, poljoprivrednoj regiji od velike važnosti.

“Troškovi obnove bit će znatni, ali naše je gospodarstvo dovoljno snažno da to podrži,” ustrajao je Micotakis.

“Ono što smo izgubili, država i građani, obnovit ćemo zajedno”, rekao je, nazvavši klimatske promjene “novim neprijateljem”.

Loša koordinacija službi

Očekuje se da će na konferenciji za novinare u nedjelju iznijeti detalje planiranih mjera za suzbijanje posljedica vremenskih nepogoda.

Micotakis se suočava s oštrim kritikama oporbe i dijela stanovništva koje je pogođeno vremenskih katastrofama zbog sporosti pružanja pomoći i nedostatka koordinacije između vojske i službi civilne zaštite.

Ljevičarska oporbena Siriza posebno je kritizirala nedostatak rada na prevenciji poplava u Tesaliji, već pogođenoj vremenskim nepogodama 2020.