Greenpeace prosvjedovao ispred sjedišta INA-e: 'Ne žele ukloniti plinsku platformu koja je potonula na dno Jadrana'

Aktivisti ističu da je od nesreće prošlo 1000 dana

FOTO: Greenpeace

Aktivisti Greenpeacea još jednom su prosvjedovali ispred sjedišta INA-e u Zagrebu, ovoga puta ukazujući na činjenicu da je, nakon 1000 dana i 1001 noći od potonuća, plinska platforma Ivana D još uvijek na dnu Jadranskog mora.

“Po svemu sudeći, u slučaju potonule plinske platforme Ivana D čini se da INA igra na kartu prolaska vremena i zaborava. INA je u lipnju ove godine objavila da je bušotina trajno sanirana, bez komentara o sudbini stotina tona starog željeza koje već gotovo tri godine skuplja hrđu na dnu Jadrana. Istovremeno INA se hvali financijskim uspjesima te najavljuje planove za nova bušenja i ulaganja u fosilnu infrastrukturu, kako na moru tako i na kopnu,” izjavila je Petra Andrić, programska voditeljica Greenpeacea u Hrvatskoj.

Izvještaj ‘Prljava dvanaestorica’

Nedavni Greenpeaceov izvještaj pod naslovom The Dirty Dozen: The Climate Greenwashing of 12 European Oil Companies (hrv. “Prljava dvanaestorica: klimatske floskule 12 europskih naftnih kompanija”) konstatirao je da je INA u 2022. godini – godini energetske krize bez presedana – povećala neto dobit čak za 95% u odnosu na prethodnu godinu.

Unatoč zaradi koju gomila profitirajući na fosilnim gorivima u vrijeme galopirajuće energetske i klimatske krize, INA izbjegava ukloniti stotine tona vlastitog otpada s dna Jadrana. Istraživanje javnog mnijenja, koje je za Greenpeace provela agencija Promocija plus, pokazuje da čak 74% hrvatskih građana smatra kako Ivanu D treba ukloniti s dna Jadranskog mora.

“U cijeloj situaciji resorno ministarstvo zaduženo za zaštitu okoliša uglavnom šuti, ponašaju se kao da je riječ o nekoj manjoj pogrešci koja će se birokratski riješiti, a ne prvoklasnom skandalu. Povjerenstvo za istragu velike nesreće ne komunicira otvoreno i transparentno s javnošću, informacije dolaze preko medija na kapaljku. Na taj način, umjesto da brinu o očuvanju okoliša i javnom interesu, nadležno ministarstvo i njegova tijela idu niz dlaku zagađivaču Jadrana koji ne želi ukloniti svoj otpad”, zaključuje Andrić.