Grlić Radman tvrdi da ništa nije skrivao. Upravo je poslao priopćenje, nadrealno je kako se pokušava izvući

HDZ-ov ministar ovako objašnjava zašto u imovinsku karticu nije naveo da su mu isplaćivane stotine tisuća eura

Susret ministra vanjskih poslova Giorgosa Gerapetritisa s ministrom vanjskih poslova Hrvatske Gordanom Grlicem Radmanom Utorak, 22. kolovoza 2023.  Photo: KOSTAS TZOUMAS / EUROKINISSI/PIXSELL
FOTO: KOSTAS TZOUMAS / EUROKINISSI/PIXSELL

Ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman u fokusu je javnosti zbog suvlasništva u Agroproteinki, jedinoj tvrtki koja u Hrvatskoj eutanazira svinje zaražene kugom. Nakon što je šefica Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa Aleksandra Jozić Ileković potvrdila da su po tom pitanju otvorili predmet, jer ministar nije u imovinsku karticu prijavio isplatu dividendi vrijednih stotine tisuća eura, oglasilo se i ministarstvo.

Kako navode u svojem priopćenju, Grlić Radman je nakon stupanja na dužnost ministra prenio svoj udio poslovanja na odvjetničko društvo što je, navode, vidljivo u imovinskoj kartici te kako nema zakonskih zapreka za isplatu dividende obiteljske tvrtke koja je, pišu, zakonito stečena.

Priopćenje prenosimo u cijelosti

“Odmah po stupanju na dužnost ministra vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman prenio je udio poslovanja obiteljske tvrtke Agroproteinka na odvjetničko društvo. Od prvog dana to je i vidljivo i transparentno navedeno u imovinskoj kartici. Kao dužnosnik, nema zakonskih prepreka za isplatu dividende obiteljske tvrtke, koja je stečena jasnim i zakonitim poslovanjem tvrtke.

Ministar Grlić Radman transparentno ispunjava imovinsku karticu, te su podatci o poslovnom udjelu, dionicama ili vrijednosnim papirima, udjelima u društvima osoba te poslovnim subjektima samostalne djelatnosti sukladno tome i navedeni. Oni su javno dostupni te nije bilo namjere skrivanja isplata dividende, s obzirom da je jasno naznačen udio ministra u obiteljskoj tvrtki Agroproteinka.

Ministar Grlić Radman obratit će se o navedenom slučaju Povjerenstvu za odlučivanje o sukobu interesa te postupiti sukladno njihovoj odluci i po potrebi nadopuniti imovinsku karticu. Zaključno, ministar Grlić Radman ni na koji način nije uključen u poslovanje tvrtke Agroproteinka. Kada je 2017. sklopljen ugovor o koncesiji s tvrtkom Agroproteinka, ministar Grlić Radman nije obnašao tu dužnost”, navodi se u priopćenju ministarstva.

Godinama primao stotine tisuća eura

Portal Index objavio je da je protiv ministra Gordana Grlića Radmana otvoren postupak pred Povjerenstvom za odlučivanje o sukobu interesa nakon što je taj portal Povjerenstvu dostavio dokumentaciju koja pokazuje da je ministar Grlić Radman godinama od tvrtke Agroproteinka primao stotine tisuća eura (ukupno 2.11 milijuna eura), a nije ih prijavljivao u imovinsku karticu.

Šefica Povjerenstva Jozić Ileković danas je u izjavi medijima pojasnila da je ministar Grlić Radman imao obvezu prijaviti dohotke od dividendi, bez obzira što je prenio upravljačka prava nad svojim udjelom u Agroproteinki na odvjetničko društvo. “On nije prodao ni ustupio vlasništvo, on je samo prenio upravljačka prava”, objasnila je.

Ako se utvrdi da ministar nije prijavio primanja od Agroproteinke u svojoj imovinskoj kartici, bit će kažnjen, jasna je Jozić Ileković. “U tom slučaju slijedi kazna, apsolutno, to je povreda zakona. Minimalna kazna je 4000 kuna, a ide do 40.000 kuna”, zaključila je.