Grupa tinejdžera u Slavoniji slomila prste vršnjaku. Zavidjeli su mu jer ima novaca i časti društvo

Nad njima će biti pojačana briga i nadzor od najmanje pola godine

05.09.2022., Cakovec- I. OS Cakovec- zapocela nova skolska godina. Photo: Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL
FOTO: Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL

Četvorici tinejdžera iz Slavonije sudsko vijeće Općinskog suda u Slavoniji, točnije Odjel za mladež, izreklo je pridržaj izricanje kazne maloljetničkog zatvora nakon što su pretukli i pokrali 15-godišnjaka, piše Jutarnji list.

To znači da im se naknadno može izreći maloljetnički zatvor ako u vremenu od tri godine počine novo kazneno djelo. Naime, dvojica 15-godišnjaka, jedan 16-godišnjak i mladić koji je netom navršio 18 godina, zadali su 2021. vršnjaku više hematoma po glavi i polomili mu dva prsta ruke, te mu ukrali 20 kuna.

Moraju se ispričati 15-godišnjaku

Kako piše list, to su učinili iz zavisti što njihov 15-godišnji mještanin iz dana u dan časti svoje poznanike pićem i žetonima za biljar. Policija je kazneno prijavila četvoricu tinejdžera za nanošenje teških ozljeda i za razbojništvo, a sud je nedavno u tom slučaju donio ranije spomenuti pravorijek.

Sud im je izrekao odgojne mjere te se moraju ispričati 15-godišnjaku kojeg su premlatili i uključiti se u rad humanitarnih organizacija ili u poslove komunalnog ili ekološkog značenja u trajanju od pola godine i odraditi tako 120 sati a da pritom to ne ometa njihovo školovanje ili zaposlenje.

Nad njima će se provoditi nadzor

Nad njima će biti pojačana briga i nadzor od najmanje pola godine, a najviše do dvije godine te će ispunjenje svih mjera pratiti nadležni Područni ured Hrvatskog zavoda za socijalni rad.

U slučaju nepridržavanja izrečenih mjera, mladići će završiti u disciplinskom centru. Najstariji će jedini morati podmiriti 70 eura troškova kaznenog postupka jer je jedini trenutno zaposlen, piše Jutarnji list.