Gruzijac nasred autoceste A1 iskočio iz jurećeg kombija pretrpanog ljudima, jedna žena poginula, policajci ga jedva ulovili

Iako nitko na mjestu događaja nije bio ozlijeđen, naknadno je u bolnici preminula žena

21.12.2020., Zagreb - Na autocesti A3 u smjeru Bregane kod benzinske pumpe Gradna doslo je do teske prometne nesrece u kojoj su sudjelovala dva motorna vozila. rPhoto: Tomislav Miletic/PIXSELL
FOTO: Tomislav Miletic/PIXSELL

Policijska uprava ličko-senjska javlja kako je u subotu zaustavila kombi u kojemu su krijumčareni migranti. Policija je pokušala zaustaviti kombi oko 19:30 sati na autocesti A1 u smjeru Zagreba, ali se vozač oglušio na svjetlosne znakove policije i nastavio s kretanjem.

U jednom trenutku vozač kombija ugasio je svjetla na kombiju, smanjio brzinu, iskočio iz kombija i počeo trčati prema ogradi autoceste. Policajac ga je stigao i nad njim zakonito uporabio sredstva prisile – tjelesnu snagu i sredstva za vezivanje.

Kada je vozač iskočio iz vozila, policajac koji je vozio službeni automobil je primijetio da se kombi i dalje nekontrolirano kreće autocestom i udara u zaštitnu ogradu. Tada je policajac skočio u kombi i zaustavio ga te tako spriječio njegovo prevrtanje.

Žena preminula

Policija je u kombiju pronašla više stranih državljana. Većinom su to bili maloljetnici, žene i djeca. Policija je primijetila da je u kombiju povišena temperatura i da je zrak ustajao. Na mjestu događaja nitko nije bio ozlijeđen, ali je jedna žena zbog slabosti zatražila liječničku pomoć.

Pružena joj je liječnička pomoć u Općoj bolnici u Gospiću. Jučer je preminula. Daljnjim kriminalističkim istraživanjem je utvrđeno da su svi stranci iz kombija nezakonito prešli državnu granicu. Svi su izrazili namjeru za podnošenjem zahtjeva za međunarodnom zaštitom.

Kombi je vozio Gruzijac

Kombi je vozio Gruzijac (53) koji je uhićen. Sumnjiči se da je počinio dva kaznena djela: kazneno djelo protuzakonitog ulaženja, kretanja i boravka u Republici Hrvatskoj ili drugoj članici EU i potpisnici Schengenskog sporazuma i kazneno djelo dovođenja u opasnost općeopasnom radnjom ili sredstvom.

Predan je predan pritvorskom nadzorniku Policijske uprave ličko-senjske te će protiv njega nadležnom državnom odvjetništvu biti podnijeta kaznena prijava.