Hamas: 'Izraelci napali konvoj ambulantnih vozila s ranjenicima'. Izrael: 'U njemu su bili teroristi'

U napadu su navodno pogođeni i Francuski institut te redakcija agencije AFP

GAZA CITY, GAZA - NOVEMBER 3: (EDITORS NOTE: Image depicts graphic content) A man carries wounded Palestinian following the Israeli attacks on the entrance of the Al-Shifa Hospital in Gaza City, Gaza on November 3, 2023. There are dead and wounded as a result of the Israeli targeting of ambulances preparing to go south to reach the Rafah border crossing, said Gaza Health Spokesperson. Ali Jadallah / Anadolu (Photo by Ali Jadallah / ANADOLU / Anadolu via AFP)
FOTO: Anadolu via AFP

Ministarstvo zdravstva u Gazi, pod kontrolom Hamasa, u petak je priopćilo da je puno Palestinaca poginulo u izraelskom napadu na konvoj ambulantnih vozila s najteže ranjenim pacijentima.

Glasnogovornik ministarstva Ashraf Al-Qudra je ranije kazao da će poslati teško ranjene Palestince, koje treba hitno prebaciti na liječenje u Egipat, iz grada Gaze i sa sjevera na jug enklave.

Izraelska vojska se prvi put oglasila o napadu na konvoj vozila hitne pomoći u Gazi. Dužnosnik izraelskih obrambenih snaga (IDF) rekao je za Sky News: “U tom konvoju su bili teroristi.”

U granatiranju oštećeni uredi AFP-a

Istovremeno, francusko ministarstvo vanjskih poslova objavilo je da su u izraelskom napadu na Gazu pogođeni Francuski institut te redakcija agencije AFP, ali da nema dojava o ozlijeđenima.

Ministarstvo je od izraelskih vlasti zatražilo da “bez odlaganja” ponude “shvatljive” razloge za taj napad. AFP je na X-u objavio da su u granatiranju izraelske vojske u četvrtak uredi agencije teško oštećeni.

Nitko od stalnog ili honorarnog osoblja nije boravio u uredima u trenutku udara. Svi su evakuirani na jug Pojasa Gaze 13. listopada.