Hamas počeo koristiti ukrajinsku taktiku u Gazi. Jedna snimka sve je razotkrila, moćni IDF nema odgovora

Nova snimka Hamasovog napada otkriva neobičnu poveznicu s ratom u Ukrajini

Hamas koristi ukrajinsku ratnu taktiku za napad na izraelske vojnike u Gazi. Tako barem sugerira najnovija snimka koju je objavio Telegraph.

Isprva, dron leti visoko iznad četvrti Beit Hanoun, sada sravnjene pustoši na sjeveru Gaze. Bomba koju nosi dron, visi u zraku nekoliko sekundi i zatim pada.

Bomba pada na tlo tek nekoliko metara od desetak izraelskih vojnika koji se odmaraju. Iako krajnji ishod snimke nije prikazan, većina vojnika je nakon eksplozije skočila na noge i razbježala se.

Sudbina vojnika nepoznata

Neki su, međutim, ostali na zemlji te je njihova sudbina nepoznata. Autentičnost snimke koju je objavio Hamas nije bilo moguće neovisno provjeriti.

Međutim, ona ukazuje na usvajanje taktike koja je naširoko viđena u ratu u Ukrajini, gdje je korištenje preuređenih komercijalnih dronova za napad na neprijatelja postalo svakodnevno na bojišnicama.

Hamas je ovu strategiju prvi put primijenio s razarajućim učinkom 7. listopada, kada je pokrenuo svoj iznenadni napad na Izrael. Međutim, stručnjaci ističu da broj i razmjer bespilotnih letjelica korištenih na Bliskom istoku nisu ni blizu onima u Ukrajini.

Iznenađujuća praksa

Od samog početka svoje invazije na Ukrajinu u veljači 2022., Rusija je koristila komercijalne bespilotne letjelice s eksplozivnim napravama. Tu je strategiju vrlo brzo usvojila Ukrajina koja se sada trudi proizvesti što više dronova za izviđanje i napade na neprijateljske vojnike.

U danima nakon Hamasovog užasnog napada na izraelska pogranična sela, analitičari su rekli da su bili zatečeni sposobnošću skupine da ponovno kalibrira gotove bespilotne letjelice.

Liran Antebi, stručnjakinja za tehnologiju bespilotnih letjelica na Institutu za studije nacionalne sigurnosti (INSS) u Tel Avivu, rekla je za Deutsche Welle da je “iznenađena neočekivanom i složenom upotrebom Hamasovih bespilotnih letjelica”. “Ovo dokazuje da, čak i ako su tehnološki prilično primitivni, mogu biti mnogo ubojitiji čak i u složenoj misiji”, rekla je Antebi.

Hamasova zamka

U četvrtak je izraelska vojska potvrdila da je 15 vojnika ubijeno u borbama u sjevernoj Gazi, što su prve izraelske žrtve unutar enklave. Nije spomenuto navodno bombardiranje dronovima.

General Vincent Desportes, profesor strategije na Sveučilištu Sciences Po, objasnio je složenost kopnene invazije u intervjuu za France 24, sugerirajući da bi Hamas vjerojatno imao za cilj izazvati masovne žrtve kako bi šokirao javnost i prisilio izraelske snage na povlačenje.

“Izrael zna da ulazi u zamku koju Hamas priprema godinama i godinama, tako da Izrael mora biti vrlo oprezan u načinu na koji će izvršiti svoju invaziju”, rekao je. “Vidjeli smo (u utorak) ljude kako dolaze iza izraelskih trupa i bore se s njima s leđa, tako da moraju napredovati i osiguravati sve vrlo temeljito”, rekao je.