Hamas: 'Nema razmjene talaca dok se ne proglasi primirje i dok se Izraelci ne povuku iz Pojasa Gaze'

Hamdan je na konferenciji za medije ponovio uvjete svoje skupine za sporazum: kraj izraelske vojne ofenzive, povlačenje vojnika iz Pojasa Gaza i povratak protjeranih Palestinaca

This picture taken from Rafah shows smoke billowing following Israeli bombardment over Khan Yunis in the southern Gaza Strip on February 15, 2024, amid the ongoing conflict between Israel and the Palestinian Hamas militant group. (Photo by SAID KHATIB / AFP)
FOTO: AFP

Razmjena palestinskih zatvorenika i izraelskih talaca u Gazi može se provesti samo nakon primirja, rekao je u utorak istaknuti dužnosnik Hamasa Osama Hamdan, dok traju zasad neuspješni pregovori u Kairu između te militantne skupine, Egipta i Katara.

Hamdan je na konferenciji za medije u Bejrutu ponovio uvjete svoje skupine za sporazum: kraj izraelske vojne ofenzive, povlačenje vojnika iz Pojasa Gaza i povratak protjeranih Palestinaca, koji su se raselili po Pojasu Gaze, u svoje domove.

„Pokret je u protekla dva dana predstavio svoj stav o danom prijedlogu bratskih posrednika Katara i Egipta. Ponovili smo svoje uvjete za primirje – puno povlačenje iz Pojasa i povratak izbjeglih, pogotovo na sjever”, rekao je.

Odbijen pristup konvojima UN-a

Humanitarna situacija posebno je teška na tom području. Vjeruje se da su stotine tisuća stanovnika i dalje tamo usprkos naredbama Izraela za evakuaciju. Ujedinjeni narodi ne uspijevaju poslati humanitarnu pomoć na sjever od 23. siječnja. Izraelske vlasti odbile su pristup konvojima UN-a na koje su izraelski vojnici pucali, piše Reuters.

Sjedinjene Države, najveći pobornik Izraela u vojnoj i diplomatskoj pomoći, u subotu je izveo svoj prvi u nizu spuštanja humanitarne pomoći iz zraka u Gazi.

Hamdan je novinarima rekao da Washingtonu poručuju da je „od slanja pomoći važnije zaustavljanje opskrbe Izraela naoružanjem”.