Hamas se prvi put od masakra u Izraelu ispričao stanovnicima Gaze. Dosad su im govorili da su 'žrtve neophodne'

Islamistički pokret objavio je priopćenje na Telegramu

A Palestinian woman reacts as she sits amidst the rubble of Gaza's Al-Shifa hospital after the Israeli military withdrew from the complex housing the hospital on April 1, 2024, amid the ongoing battles Israel and the Hamas militant group. (Photo by AFP)
FOTO: AFP

Islamistički pokret Hamas se u dugom priopćenju objavljenom na njihovom kanalu na Telegramu prvi put ispričao stanovnicima Gaze zbog patnji uzrokovanih ratom.

Hamas, koji je započeo rat napadom na jug Izraela 7. listopada u kojem su njegovi borci pobili 1200 ljudi, većinom civila, i uzeli 253 taoca, “ispričao se” zbog nevolja uzrokovanih ratom protiv Izraela koji traje već šest mjeseci, ali je ponovio volju za nastavkom rata koji bi, prema njima, trebao omogućiti “pobjedu i slobodu” Palestinaca.

Taj radikalni islamistički pokret je uputio “poruku zahvale ljudima” u Pojasu Gaze i priznao njihovu “iscrpljenost” te kaže da je pokušao donijeti mjere koje bi ublažile posljedice rata, posebice pokušaje “kontrole cijena” u datim okolnostima.

Humanitarna kriza u Rafahu

Humanitarne potrebe su velike, no pomoć u enklavu stiže na kapaljke, a većina stanovništva je interno raseljena i sada se nalazi na samom jugu, kod grada Rafaha na utvrđenoj egipatskoj granici.

Prema UN-u, taj grad je prije rata brojao 300.000 stanovnika, a sada je u njemu oko milijun ljudi.

Brojni čelnici Hamasa, poput Haleda Mechaala, bivšeg šefa političkog krila, posljednjih mjeseci poručuju da su za “oslobođenje” Palestinaca “žrtve neophodne”.