Havarija uz njemačku obalu: sudarila se dva ogromna teretna broda, jedan potonuo, traga se za članovima posade

Velik je broj nestalih

02 July 2020, Mecklenburg-Western Pomerania, Freest: The harbour patrol boat "Altmark" of the federal police with the inscription "Küstenwache" drives into the harbour. Photo: Jens Büttner/dpa-Zentralbild/ZB (Photo by JENS BUTTNER / dpa-Zentralbild / dpa Picture-Alliance via AFP)
FOTO: Jens Büttner/dpa-Zentralbild/ZB (Photo by JENS BUTTNER / dpa-Zentralbild / dpa Picture-Alliance via AFP)

Dva teretna broda sudarila su se rano ujutro u utorak kod njemačkog otoka Helgolanda na Sjevernom moru, priopćila je služba za spašavanje na Sjevernom i Baltičkom moru Havariekommando. Prema pisanju Bilda, trenutno nije poznato zašto su se sudarili 190 metara dug i 29 metara širok brod Polesie, te 91 metar dug i 14 metara širok brod Verity. Havariekommando je također potvrdio da je nekoliko nestalih osoba.

Brodolom se prema informacijama njemačkog portala dogodio oko pet sati ujutro, 22 kilometara jugozapadno od Helgolanda. Havariekommando pretpostavlja da je kontejnerski teretnjak Verity, koji je bio pod britanskim zapovjedništvom i bio na putu iz Bremena za Immingham (Engleska), potonuo nakon sudara. Iz mora je spašena jedna osoba, kojoj se trenutno pruža liječnička pomoć, dok se nekoliko drugih osoba vode kao nestali. Trenutni vremenski uvjeti su trenutno teški – puše jak vjetar, a valovi su visoki tri metra.

Ne znaju curi li nafta u more

Brod Polesie, koji plovi pod zastavom Bahama, plovio je iz Hamburga za španjolski grad La Coruñu. Polesie nije potonuo, a ne njemu se nalaze još 22 osobe. Prema mjestu nesreće krenulo je nekoliko spasilačkih brodova, kao i nekoliko brodova policije. Spasilački brod “Hermann Marwede” trenutno koordinira potragu na mjestu događaja.

Nad mjestom događaja trenutno preletava i zrakoplov opremljen senzorom DO228, koji bi trebao poslati dodatne informacije, poput te curi li nafta s brodova u more. Glasnogovornik Havariekommanda Benetikt Spangardt jutros je za BILD rekao da se trenutno ne može reći je li nafta iscurila iz oštećenih brodova.