Hijene siju strah glavnim gradom Kenije, napadaju ljude, rastrgale su jednog mladića kod sveučilišnog kampusa

Nedavno je ubijen desetogodišnjak, a dva studenta sveučilišta ozlijeđena su u napadu divljih životinja

A stuffed hyena on a booth at Hunt Expo on April 14, 2023 in Krakow, Poland.
The first day of the three-day hunting fair, Hunt Expo in Krakow. At the fair, you could buy hunting weapons and various accessories, as well as see exhibitions of hunting dogs, birds of prey or stuffed wild animals. The event was accompanied by various panels and games like eating deer on time. (Photo by Klaudia Radecka/NurPhoto) (Photo by Klaudia Radecka / NurPhoto / NurPhoto via AFP)
FOTO: NurPhoto via AFP / Arhiva

Službe koje su provodile istragu o neobuzdanim napadima životinja u Nairobiju u Keniji pronašle su ostatke muškarca kojeg su nasmrt izmrcvarile hijene. Uz ubijenog muškarca, još je dvoje ljudi ozlijeđeno u blizini sveučilišta koje graniči s Nacionalnim parkom Nairobi, što je izazvalo prosvjede studenata koji zahtijevaju strože sigurnosne mjere.

Kenijska služba za divlje životinje priopćila je u utorak da su pronašli djelomične ostatke čovjeka dok su istraživali napad na 21-godišnjeg studenta strojarstva, Kevina Mwendwu, koji je u napadu ostao bez palca. Ubijeni muškarac naknadno je identificiran kao Anthony Pasha, čija je rodbina rekla da je otišao po drva za ogrjev kada se napad dogodio. “Hijena je došla do njega, napala ga, natjeravala ga po šumi i odbacila ga. Po putu su mu ispala drva”, rekao je žrtvin rođak Kaaji Lesian za Associated Press.

Policija prosvjednike rastjerala suzavcem

Ozlijeđeni Mwendwa, student Multimedijskog sveučilišta u predgrađu Nairobija, ispričao je da ga je napala hijena kasno u ponedjeljak na cesti koja graniči s Nacionalnim parkom Nairobi u Ongata Rongaiju. Nakon niza napada, studenti sveučilišta održali su prosvjed u utorak i blokirali ulice, zbog čega je policija upotrijebila suzavac kako bi ih rastjerala.

“Sveučilište nije sigurno jer smo u blizini nacionalnog parka. Vlada bi možda trebala staviti neka ograničenja na kretanje životinja”, rekao je Ochieng Kefah, student Multimedijskog sveučilišta, koji je bio među prosvjednicima.

Služba za zaštitu divljih životinja izjavila je da su ubili jednu od hijena te da se njezino truplo ispituje kako bi se utvrdilo ima li hijena bjesnoću ili neku drugu bolest. Dodali su kako rade i na utvrđivanju ima li jazbina hijena oko sveučilišta.

Napadi hijena postaju sve neobuzdaniji

Napadi hijena na periferiji Nairobija posljednjih su godina postali neobuzdani i čak su natjerali vlasti da izdaju smjernice o tome kako pobjeći kada se suoče sa životinjom. Problematično je to što granica na južnom dijelu Nacionalnog parka Nairobi nije ograđena.

“Ako se suočite s hijenom, nemojte se udaljavati prvi, sve dok ona to ne učini i nastavite okrenuti prema njoj. Budite glasni, izgledajte agresivno i izgledajte zastrašujuće kako biste odvratili hijenu”, savjetovale su službe za zaštitu divljih životinja u siječnju.

Svoje savjete objavili su nakon što je hijena napala, ubila i izmrcvarila desetogodišnjeg dječaka Dennisa Teyu, unatoč naporima službenika da pronađu životinje ubojice u okolici nakon upornih napada hijena, ističe The Independent.

Jedan dječačić spašen je od hijena

Koncem 2022. godine iz Kenije su došle i nešto ljepše vijesti povezane hijenama. Tada se u medije probila priča četverogodišnjeg Ayuba iz Ase, sela na rubu kenijskog nacionalnog parka Istočni Tsavo. Ayub je pukim čudom preživio šest dana u divljini kojom haraju hijene i druge opasne životinje.

Ayub je početkom prosinca nestao tijekom oluje, koja ga je razdvojila od starije braće uoči povratka kući s cjelodnevnog čuvanja stoke na ispaši. Sljedeće jutro krenula je velika potraga za dječačićem, no ona je bila bezuspješna. Šesti dan potrage uočio ga je pilot Roan Carr-Hartley, oko 18 kilometara od sela Ase. Na tlu su mještani Ase isprva pronašli dječakove stope, ali prateći ih, naišli su tek na prazan spremnik goriva i gomilu životinja, među kojima su prevladavali hijene i čagljevi.

Dječačić se uplašio Carr-Hartleyevog aviona, pa se skrio pod grmlje i drveće. Pilot je potom podigao avion na veću visinu i počeo kružiti nad područjem gdje je dječak, kako bi privukao pažnju oko 70 tragača za dječakom. Kada su se tragači približili, pilot je otvorio vrata aviona, čime im je signalizirao da su blizu Ayuba. Dječak je ubrzo pronađen i odmah je pohrlio u naručje tragača koji ga prvi ugledao. Kada je sletio u Asu, mještani su u znak zahvale pilotu poklonili jednog jarca.