Hitna u Engleskoj čovjeka proglasila mrtvim. Nekoliko sati kasnije nazvali ožalošćenu obitelj: 'Joj, znate, probudio se'

Služba hitne pomoći sjeveroistočne Engleske (NEAS) obavijestila je obitelj pacijenta i otvorila istragu

A member of the military accompanies an ambulance worker in an ambulance responding with blue lights in Leeds, northern England on January 11, 2023. The UK government on January 10, 2023 introduced proposals to make "minimum safety levels" compulsory during strikes, prompting angry unions to accuse ministers of "criminalising" industrial action and threaten legal challenges. Ambulance workers in England and Wales walked out again today while nurses will follow suit again next week. (Photo by Paul ELLIS / AFP)
FOTO: AFP

Bizaran incident dogodio se u bolnici Darlington Memorial u južnom okrugu Durham u Engleskoj. Hitna pomoć dovezla je pacijenta u bolnicu i proglasila ga mrtvim. Nekoliko sati kasnije, “mrtav” pacijent se probudio.

Detalji incidenta, identitet i trenutačno zdravstveno stanje pacijenta trenutno nisu poznati jer je otvorena istraga. Nakon što se pacijent probudio, NEAS je o tome obavijestio obitelj i ispričao im se.

“Žao nam je zbog nevolje koju je ovo prouzročilo obitelji. U tijeku je istraga incidenta i ne možemo dalje komentirati. Kolege uključene u ovaj događaj dobivaju odgovarajuću potporu”, kazao je direktor NEAS-a Andrew Hodge.

Nije prvi takav incident

Ovo nije prvi incident u koji je uključen NEAS. Prošle godine zabilježili su više preminulih pacijenata nakon pogreški bolničara koje su pokušali zataškati. Zviždači su obavijestili medije o prikrivanju činjenica prije slanja tijela mrtvozorniku. Izvršna direktorica NEAS-a Dame Marianne Griffiths je obiteljima uputila svoju bezrezervnu podršku zbog “nevjerojatnih propusta”.

Objavila je izvješće u kojemu navodi da su pronađeni “problemi u međuljudskim odnosima” u NEAS-u. “Dopušteno je da se disfunkcija u vodstvu događa predugo i to je imalo veliki utjecaj na način rada timova, ali i na transparentnost, iskrenost i prosuđivanje. Sva ta događanja utjecala su i na zdravlje i dobrobit osoblja”, navodi se u izvješću.

Slučaj smrti djevojke

Griffits navodi kako vjeruje da će novi čelnici riješiti problem. Mediji ističu tragičan slučaj smrti 17-godišnje Quinn Beadle iz Shildona koja je pronađena mrtva u šumi nedaleko obiteljske kuće u kojoj je živjela, piše The Northern Echo.

NEAS-ov bolničar došao je do tijela kojega su policajci pokušavali vratiti u život reanimacijom i bez ikakvog pregleda proglasio smrt bez da se uključi u oživljavanje. NEAS je i nakon toga obitelji djevojke uputio ispriku.