Hoće li Europa uspjeti slomiti Orbana? Mađarski premijer želi do zamrznutih sredstava, sad kaže da ima i novi prijedlog o novcu za Ukrajinu

Von der Leyen je kazala da je i dalje ostalo oko 20 milijardi eura zamrznutih sredstava namijenjenih Mađarskoj

FOTO: AFP

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen branila je u srijedu odluku o odmrzavanju dijela europskih sredstava Mađarskoj, ističući da je Komisija slijedila zajednički dogovorena pravila. U govoru pred zastupnicima Europskog parlamenta na plenarnoj sjednici u Strasbourgu, Von der Leyen je rekla da je Mađarska u svibnju prošle godine ispunila preporuke Komisije usvajanjem zakona kojim se jača neovisnost pravosuđa i ograničava mogućnost političkog uplitanja u pravosuđe.

“Od Mađarske se tražilo da ispuni uvjete za kohezijska sredstva i Mađarska je to ispunila”, rekla je predsjednica Komisije. Europska komisija je sredinom prosinca odmrznula 10,2 milijarde eura kohezijskih sredstava Mađarskoj nakon što je ocijenila da je Budimpešta poduzela mjere za rješavanje pitanja neovisnosti pravosuđa.

I dalje je zamrznuto oko 20 milijardi eura

Von der Leyen je dodala da je i dalje ostalo oko 20 milijardi eura zamrznutih sredstava namijenjenih Mađarskoj zbog problema s pravima pripadnika LGTBIQ zajednice, akademskih sloboda i prava na azil. Istaknula je da će ta sredstva ostati zamrznuta dok Mađarska ne ispuni sve potrebne uvjete. U međuvremenu, Mađarska je primila predfinanciranje u okviru programa RePowerEU. “Predfinanciranje nije podložno nikakvim uvjetima. To su pravila koja smo svi zajedno dogovorili i mi ćemo ih poštovati. To je ono što razlikuje vladavinu prava od arbitrarne vlasti”, rekla je Von der Leyen.

Na plenarnoj sjednici Europskog parlamenta održana je rasprava o rezultatima samita čelnika EU-a u prosincu prošle godine, a u okviru te rasprave bilo je riječi o Mađarskoj, koja je na tom samitu blokirala paket pomoći za Ukrajinu u iznosu od 50 milijardi eura.

Von der Leyen je izrazila uvjerenje da će čelnici država članica na izvanrednom samitu 1. veljače postići suglasnost svih 27 članica o reviziji sedmogodišnjeg proračuna u okviru kojega je i paket pomoći Ukrajini. Ne bude li suglasnosti svih država članica, razmišlja se o mogućnosti da 26 država članica dogovori pomoć Ukrajini kroz bilateralne sporazume.

Orbanov prijedlog većini nije prihvatljiv

Mađarski premijer Viktor Orban želi i dalje imati polugu u svojim rukama kako bi osigurao odmrzavanje preostalih sredstava. Stoga je nedavno signalizirao da je spreman prihvatiti paket pomoći od 50 milijardi eura, ali pod uvjetom da se taj podijeli na četiri godine i da se svake godine iznova odlučuje o godišnjoj tranši od 12,5 milijardi eura.

To međutim nije prihvatljivo većini ostalih članica jer se tako ne osigurava predvidivost pomoći Ukrajini. Osim toga, to je protivno samoj biti sedmogodišnjeg proračuna, a to je da se osigura predvidivost financiranja raznih programa kako se o tome ne bi moralo pregovarati svake godine.

“Uvjerena sam da je moguće rješenje koje uključuje 27 država članica”, rekla je Von der Leyen, dodajući da tu nije riječ samo o Ukrajini, nego i o konkurentnosti europskog gospodarstva, migracijama, potpori zapadnom Balkanu, sredstvima solidarnosti u slučaju požara i poplava.

Neki misle da Mađarska nije ispunila uvjete

Dobar dio zastupnika u raspravi ne dijeli mišljenje da je Mađarska ispunila tražene uvjete za odmrzavanje sredstava i da je Komisija popustila ucjeni mađarskog premijera Viktora Orbana koji je prijetio da će blokirati odluku o otvaranju pregovora s Ukrajinom. S druge strane, zastupnici populističke desnice izražavali su razumijevanje za stajalište Mađarske.

Finski zastupnik iz redova Europske pučke stranke Petri Sarvamaa rekao je da je na njegovu inicijativu 120 zastupnika potpisalo da se aktivira sljedeći korak u postupku prema članku 7 Ugovora o EU-u, prema kojem je moguće oduzeti pravo glasa državi članici u slučaju ustrajnog kršenja načela i vrijednosti Europske unije.