Hoće li Hrvatska izručiti upravo uhićene BBB-ovce Grčkoj koja ih u zatvorima već drži više od sto? Pravnici pojašnjavaju proceduru

U Zagrebu je jučer i danas organizirano hapšenje pripadnika Bad Blue Boysa koje traže grčke vlasti

23.09.2023., Zagreb -  Privodjenje Bad Blue Boysa na ispitivanje u tuziteljstvo u  Remetineckoj ulici. Za privedenim navijacima Grcka je raspisala europski uhidbeni nalog. Photo: Tomislav Miletic/PIXSELL
FOTO: Tomislav Miletic/PIXSELL

U Zagrebu je od jučer u tijeku akcija uhićenja Bad Blue Boysa zbog navijačkih nereda u Ateni, u kojima je smrtno stradao navijač grčkog AEK-a, Michalis Katsouris. Uhićenje njih deset europskim uhidbenim nalogom traži grčko pravosuđe, a do sada ih je privedeno devet.

Kako je Jutarnji list neslužbeno doznao, grčke vlasti traže da im se hrvatski državljani predaju radi osiguranja procesuiranja kaznenog djela udruživanja u zločinačku organizaciju radi počinjenja kaznenih djela. Radi se o desetorici Boysa čija su imena nađena na popisu putnika koji su putovali u Grčku i koji su registrirani prilikom prelaska više graničnih prijelaza.

Međutim, u nalogu nisu navedeni konkretni dokazi koji bi ukazivali na to da su oni sudjelovali u neredima koji su izbili 7. kolovoza, večer uoči utakmice 2. pretkola Lige prvaka između AEK i Dinama.

Sud može odbiti zahtjev iz Grčke

Hrvoje Lukavec, odvjetnik jednog od uhićenih, za Jutarnji je rekao da će se protiviti izručenju svoga branjenika Grčkoj. “Jer prema onome što mi je dosad poznato jedino na temelju čega se traži njegovo izručenje radi vođenja postupka je to što je njegovo ime nađeno na popisu osoba u vozilu rent-a-cara. Bez ikakvog drugog dokaza da je sudjelovao u počinjenju kaznenog djela”, rekao je.

Pojasnio je da će njegovog branjenika prvo ispitati u tužiteljstvu u Velikoj Gorici, a zatim će biti prepraćen sucu istrage tamošnjeg suda.

“Prema Zakonu o pravosudnoj suradnji u kaznenim stvarima s državama članicama Europske unije, sud može odbiti zahtjev, može odgoditi predaju našeg državljanina, tražiti dodatna jamstva od zemlje koja traži njegovo izručenje, a može uvjetovati i postupanje pod europskim uhidbenim nalogom da će osoba, ako bude osuđena, biti vraćena u matičnu državu na izdržavanje kazne”, rekao je odvjetnik Lukavec.

Procedura bi mogla potrajati mjesecima

Istaknuo je da postupanje po europskom uhidbenom nalogu nije puka formalnost jer od 2016. godine, kaže, Hrvatska je odbila više od 300 takvih naloga, najčešće jer nije bilo zajamčeno da će se u zemlji u kojoj će se voditi postupak poštivati ljudska prava osobe čije se izručenje traži.

Odvjetnik Ljubo Pavasović Visković za Index je rekao da je procedura vrlo standardizirana. “Prvo će ih ispitati na Županijskom državnom odvjetništvu i oni će odlučivati o tome kako će teći cijela procedura”, kazao je i dodao da nakon toga slijedi odluka o tome hoće li doći do izručenja trećoj zemlji te hoće li u istražni zatvor ili ne. “Na kraju konačnu odluku donosi Županijski sud, a sve to skupa može potrajati oko par mjeseci”, završio je.

U grčkim zatvorima više od 100 hrvatskih državljana

“Nadležna tijela nastavit će surađivati s grčkim tijelima, a Vlada RH će, kao i do sada, u ovom postupku iz svojeg djelokruga nastaviti poduzimati mjere kako bi hrvatskim državljanima bila osigurana sva prava”, priopćili su danas iz Ministarstva pravosuđa.

Podsjetimo, nakon što je 29-godišnji navijač AEK-a Michalis Katsouris ubijen u navijačkim neredima, u Grčkoj su uhićena 102 navijača zagrebačkog Dinama koji u zatvorima čekaju završetak istrage.