Hoće li Zelenski pozvati Rusiju na mirovni samit? 'Može doći do situacije gdje će im biti predstavljen plan...'

Švicarska će biti domaćin sastanka na kojem će se raspravljati o mirovnom rješenju ukrajinskog predsjednika

Ukrainian President Volodymyr Zelensky gives a joint press conference with NATO head in Kyiv, on April 20, 2023, amid the Russian invasion of Ukraine. Stoltenberg on April 20, said the Western military alliance would "ensure that Ukraine prevails" against Russia but did not hold out any immediate prospect of alliance membership. (Photo by Dimitar DILKOFF / AFP)
FOTO: AFP

Ukrajina i njezini partneri mogli bi pozvati Rusiju na budući mirovni samit radi razgovora o okončanju dvogodišnje invazije Moskve po uvjetima Kijeva, rekao je u nedjelju viši ukrajinski dužnosnik.

Švicarska će biti domaćin sastanka na vrhu na kojem će se raspravljati o mirovnom rješenju ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog, koje bi se na kasnijem sastanku moglo prenijeti Rusiji, rekao je Andrij Jermak, predstojnik ureda Zelenskog.

Povratak miru

“Može doći do situacije u kojoj bismo pozvali predstavnike Ruske Federacije, gdje će im biti predstavljen plan u slučaju da će (onaj) tko tada bude predstavljao zemlju agresora iskreno htjeti okončati ovaj rat i vratiti se pravednom miru”, izjavio je na konferenciji za novinare u Kijevu.

Zelenski je svoje mirovno rješenje prvi put predstavio na samitu skupine G20 u studenom 2022., a ono se sastoji od obnavljanja ukrajinskog teritorijalnog integriteta i potpunog povlačenja ruskih snaga.

Kijev odbija razgovarati s Moskvom dok svi ruski vojnici ne napuste ukrajinski teritorij. Kremlj je rekao da trenutno nema osnove za mirovne pregovore između Rusije i Ukrajine te da je mirovni plan Kijeva apsurdan jer isključuje Rusiju.