Horor iz rodilišta u susjedstvu: 'Doktor mi je skakao po trbuhu, prijetio i vrijeđao me. Beba je umrla sljedeći dan'

Liječnik je uhićen i određeno mu je zadržavanje od 48 sati

FOTO: Screenshot N1 Srbija

Pripadnici srpskog Ministarstva unutarnjih poslova u Sremskoj Mitrovici uhitili su M. M. (1979.), liječnika Opće bolnice u Sremskoj Mitrovici, zbog postojanja osnovne sumnje da je počinio teška kaznena djela protiv zdravlja ljudi, piše Tanjug.

Doktor je pritvoren jer policija sumnja da je 12. siječnja 2024. godine, u Općoj bolnici u Sremskoj Mitrovici, prilikom porođaja Marice Mihajlović nesavjesno i brutalno postupao, što je rezultiralo smrću bebe.

Više javno tužiteljstvo je potvrdilo da je osumnjičenom liječniku određeno zadržavanje do 48 sati te će policija u tom roku ispitati, nakon čega će tužiteljstvo obaviti istragu i donijeti odluku o prijedlogu za određivanje pritvora nadležnom Višem sudu u Sremskoj Mitrovici.

Nasilan porod

Marica Mihajlović je priču o svom mučnom porodu i smrti bebe objavila na Facebooku. Najprije je iznijela detalje samog poroda, a potom je najavila i tužbu protiv bolnice i liječnika, piše Nova.rs.

Kako je navela, 11. siječnja ove godine primljena je u bolnicu jer joj je prošao termin za porod. Sutradan je utvrđeno da ne može roditi prirodnim putem te joj je, kako tvrdi, u 15:30 rečeno da pričeka do 17 sati kada će liječnik napraviti carski rez.

Nakon više od sat vremena kašnjenja liječnik se pojavio, ali je odlučio poroditi je prirodnim putem, iako je naknadni pregled pokazao da je beba i dalje visoko i da se stanje ne mijenja.

Skakao je i stiskao joj trbuh

Mlada majka zatim je dobila kisik, a nakon što je zamolila liječnika da joj napravi carski rez, Marica kaže da joj je doktor počeo prijetiti, stiskati čeljust i vrijeđati je na nacionalnoj osnovi. Rekao joj je, tvrdi Marica, da će je udariti i smrskati joj glavu. Tvrdi da joj je liječnik skakao po trbuhu i stiskao ga te joj tako slomio rebro.

Nakon mukotrpnog poroda beba je rođena oko 23 sata, a tek nakon intervencije liječničkog tima bebi je počelo kucati srce, iako je i dalje otežano disala, zbog čega je priključena na aparate. U šest sati ujutro 13. siječnja majci je javljeno da joj je beba preminula. Marica tvrdi da je beba tijekom trudnoće bila zdrava i da je redovito kontrolirana, te da liječnik snosi svu odgovornost za djetetovu smrt.

Reporterka televizije Nova S razgovarala je s još jednom ženom koju je porodio isti liječnik. Rađala je više od 20 sati i doživjela je isto postupanje. Dijete joj je u bolnici umrlo nakon tri mjeseca.

U bolnicu poslana inspekcija

Marica i njen suprug Dalibor jutros su dali iskaz policiji, potvrdili su za Telegraf.rs iz njihove obitelji. “Bili smo na policiji prije sat vremena, inspektor nas je obavijestio, dali smo izjavu”, rekli su.

Opća bolnica iz Sremske Mitrovice priopćila je da je za cijeli slučaj saznala iz medija i društvenih mreža te da je odmah obaviješteno ministarstvo, kao i da je pokrenut interni nadzor.

Ministrica zdravlja Danica Grujičić izjavila je ranije danas za Tanjug da je novosadska inspekcija, koja je u nadležnosti resornog ministarstva, posjetila rodilište u Sremskoj Mitrovici te da za dva tjedna očekuje izvještaj o tome što se točno dogodilo tijekom poroda i zašto je dijete umrlo.

Prosvjed zbog smrti bebe

Feministička udruga “Ženska solidarnost” je u petak prosvjedovala protiv nasilja na porodu. Održavanje prosvjeda „Rodilište, a ne klaonica“ potaknuta je smrt bebe Marice Mihajlović. Prosvjed je ranije u petak održan i ispred bolnice u Sremskoj Mitrovici. Na prosvjedu je bilo nekoliko stotina žena, među njima i majki čije su bebe preminule na porodu. Blokirale su promet ispred Ministarstva zdravstva.

Uz povike kojima je traženo uhićenje i zatvor za liječnika iz Sremske Mitrovice, istaknuti su transparenti “Rodilište, a ne mučilište”,”Žena je rodila sve, žena će roditi i revoluciju”, “Pravda za Maricu”, “Bolnice, a ne klaonice” i “Robija za Maksimovića”.

Brojne rodilje su na društvenim mrežama dijelile svoja iskustva pretrpljenog nasilja na porodu. Jelana Ivković iz Rume, jedna od sudionca prosvjeda, rekla je beogradskim medijima da je također bila žrtvom liječnika M.M. zbog čije greške je poslije poroda koncem studenog 2022. preminuo njezin sin.