HRT odveo ženu na sud jer nije prijavila televizor pa doživio debakl koji ćemo platiti svi mi

HRT je zahtijevao da se ženu novčano kazni jer nije prijavila televizor i ne plaća naknadu sukladno Zakonu o Hrvatskoj radioteleviziji

12.03.2018., Zagreb - Racun za mjesecnu pristojbu HRT-a. "nPhoto: Igor Soban/PIXSELL
FOTO: Igor Soban/PIXSELL

Općinsku sud u Zadru donio je nepravomoćnu presudu kojim je odbio tužbu Hrvatske radiotelevizije protiv jedne Zadranke. HRT je u prekršajnom postupku zahtijevao da se ženu novčano kazni jer nije prijavila da posjeduje televizor i ne plaća naknadu sukladno Zakonu o Hrvatskoj radioteleviziji.

No, sutkinja Marija Stopfer Mišetić je u obrazloženju presude navela da prekršaj, kako ga je HRT opisao zapravo, prema propisima, nije prekršaj. U prekršajnoj prijavi je, prenosi Novi list, navedeno da je žena zatečena na adresi u Zadru 25. travnja 2022. godine, da je ovlaštena osoba HRT-a uočila da ona posjeduje televizor te da ga nije prijavila „ni u daljnjem roku od 30 dana od dana obavljene kontrole prijemnika.“

No, sutkinja je obrazložila i kako temeljem druge odredbe istog Zakona na koji se tužitelj pozivao jasno da je vrijeme počinjenja prekršaja u trenutku proteka 30 dana od nabave televizora. Ta činjenica, da je od nabave televizora prošlo 30 dana, nije proizilazila iz opisa optužnog prijedloga.

Nije navedeno kada je žena nabavila televizor

U optužnom prijedlogu naime, uopće nije navedeno kada je okrivljena nabavila televizor, stoji u obrazloženju presude. Ističe se i kako bez te utvrđene činjenice nema prekršaja, pa se prekršajni postupak ne može voditi.

„Iz obrazloženja optužnog prijedloga proizlazi da je dan nabave prijamnika dan inspekcijskog nadzora, što dan nabave sasvim sigurno nije, budući da tumačenje zakonske odredbe o nabavi prijamnika na način kako je tumači tužitelj, nije prihvatljiv“, stoji u presudi.

„Slijedom navedenog, Sud je okrivljenicu, temeljem citiranih zakonskih odredbi, oslobodio od optužbe, budući da djelo koje joj se stavlja na teret nije prekršaj“, navela je sutkinja Stopfer Mišetić. Trošak postupka pak pada na teret proračunskih sredstava.