Hrvat s praškom adresom o masakru na fakultetu: 'Ovo je razina nasilja za kakvu nisam vjerovao da je ovdje moguća'

Stravične događaje komentirali su Hrvati koji žive u Pragu

PRAGUE, CZECH REPUBLIC - DECEMBER 21: Police take security measures as several people were killed and injured in a shooting incident near a university in Prague, Czech Republic on December 21, 2023. The incident took place at the Charles University Faculty of Arts in central Prague, according to the police. Stringer / Anadolu (Photo by STRINGER / ANADOLU / Anadolu via AFP)
FOTO: Anadolu via AFP

Danas se na fakultetu u samom centru Praga dogodila najsmrtonosnija pucnjava u povijesti Češke. Ubijeno je najmanje 15 osoba, a deseci su ranjeni.

Osumnjičeni je David Kozak, a policija još istražuje je li prije svog krvavog pohoda na Filozofski fakultet Karlovog sveučilišta, ubio svog oca u selu nedaleko od Praga.

Studenti fakulteta primili su poruku dekana kako je za sutra sve na fakultetu otkazano. “Dobili smo uputu da ostanemo kod kuće”, kaže za Telegram Zadranka koja tamo studira.

‘Ovo je najveća tragedija u povijesti Češke’

Neimenovani Hrvat koji živi u Pragu za portal 24sata rekao je kako je prolazio kraj fakulteta oko pola sata prije pucnjave. “Na prvu nisam uopće shvaćao koliko je ozbiljno dok me nije kontaktirala prijateljica što se događa u Pragu i jesmo li u redu. Nakon toga sam išao vidjeti vijesti i ostao šokiran. Razina nasilja za kakvu do sada nisam vjerovao da je moguća u Pragu”, rekao je.

Za Dnevnik Nove TV situaciju je komentirala Mirjana Rakela, novinarka s praškom adresom. “Ovo je velika tragedija za Češku, najveća u njezinoj povijesti”, rekla je Rakela i dodala kako je šef policije kazao da je ubojica bio inspiriran sličnim tragičnim događajima u inozemstvu.

Navodi kako je Prag blokiran, a da su na fakultetu i dalje pirotehničari. “Svi studenti koji su spašeni trebaju psihološku pomoć. Pitanje je kako će se stvari razvijati s preživjelima i što će biti s ranjenima”, zaključila je.

Među žrtvama nema hrvatskih državljana

Dejan Leković, koji živi u Pragu, rekao je za RTL kako se u Pragu uvijek osjećao jako sigurno. “Grad je jedan od najsigurnijih velikih gradova u Europi i vjerujem da će biti i dalje nakon ovoga jer je ovo djelo jednog luđaka”, rekao je.

Javila se i Ljiljana Pancirov, hrvatska veleposlanica u Pragu. “U stalnom smo kontaktu i s Ministarstvom unutarnjih poslova i s Ministarstvom vanjskih poslova ne bismo li dobili informacije ima li među poginulima i ozlijeđenima hrvatskih državljana. Za sada nemamo naznake da se među stradalima nalaze naše studenti ili naši profesori. Mi ćemo informacije o identitetu žrtava imati tek nakon nekoliko sati”, rekla je.