Hrvatska dobila ultimatum iz Bruxellesa: 'Imate mjesec dana za poklati 50.000 svinja ili ništa od prodaje mesa'

Situacija s afričkom svinjskom kugom dodatno se komplicira

This photograph taken on November 24, 2022 shows pigs at De Montburon pig farm in Confrancon, central eastern France. (Photo by BERTRAND GUAY / AFP)
FOTO: AFP/Ilustrativna fotografija

Hrvatska je od Europske komisije dobila ultimatum iz kojega, prema tumačenju Jutarnjeg lista, proizlazi da do 20. studenoga u Slavoniji mora poklati oko 50.000 svinja da bi dobila odobrenje za nastavak trgovine svježim mesom. Riječ je o svinjama na gospodarstvima biosigurnosnih kategorija 0, 1 i 2, kojih je, čini se, pozamašan broj u tzv. zonama zaraze, zaštite i nadziranja u Osječko-baranjskoj i Vukovarsko-srijemskoj županiji, a spasiti ih može samo jačanje biosigurnosnih uvjeta koje bi podrazumijevalo ulazak u najvišu, tzv. kategoriju 3.

Državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede Mladen Pavić hvali se da je mjesec dana zapravo sjajan rok, tvrdi da je tu čak riječ o svojevrsnom ustupku Bruxellesa Hrvatskoj jer da se obično tek nakon tri mjeseca odobrava trgovina svježim mesom. “To je još jedna potvrda našeg dobrog postupanja i upravljanja ovom krizom, pri čemu je Komisija sve naše dosadašnje poteze ocijenila pozitivno”, kaže on.

‘Dogorjelo im je’

Problem je kako u mjesec dana riješiti zadano, bilo tako masovan pokolj, bilo opsežnu prekategorizaciju. Pavić se u petak u društvu ravnateljice Uprave za veterinarstvo Tatjanom Karačić sastao s predstavnicima mesne industrije i svinjogojaca kako bi im prezentirao briselski rok, no Jutarnji javlja da drugi sudionici nisu tako pozitivno to doživjeli kao Pavić.

“Nije nama Komisija dala nikakav ustupak, već nam je dala mjesec dana da pokažemo jesmo li sposobni i spremni izaći na kraj s ovom bolesti. Kuga je već četiri mjeseca tu, a mi još nemamo ni popis koliko je svinja na zaraženom području u kategorijama 0, 1 i 2, a kamoli da smo ih se riješili. Neke procjene govore da je riječ o 50.000 svinja koje moramo maknuti za manje od mjesec dana, a ljudi iz Ministarstva nemaju ideju kako to učiniti. Taj sastanak nije se ni trebao dogoditi, nego je Vlada RH trebala proglasiti izvanredno stanje i provesti mobilizaciju kamiona, vaga i klaonica, i to bi se riješilo za mjesec dana, a ovako se neće riješiti nikada”, izjavio je jedan sudionik sastanka, dok drugi tvrdi da je ekipi u Ministarstvu poljoprivrede i Upravi za veterinarstvo očito dogorjelo kad su ih prvi put od pojave bolesti tražili pomoć.

Nema tko klati

Komisiji plan Hrvatska mora poslati do srijede, a već sada je izgledno da će problem biti i klanje jer je tek jedna tvrtka spremna to učiniti, ali nema dovoljno kapaciteta za odraditi cijeli posao: u protekla dva mjeseca poklano je 44.000 svinja, a sada bi se u mjesec dana trebalo riješiti njih 50.000.