Hrvatska odaje počast žrtvama Vukovara i Škabrnje: 'Takvo zlo se više nikad ne smije ponoviti'

Diljem zemlje se pale lampioni uoči Dana sjećanja na žrtve Vukovara i Škabrnje

17.11.2023., Zagreb - Duz Vukovarske ulice upaljeni su lampasi povodom obljetnice pada grada heroja. Photo: Igor Kralj/PIXSELL
FOTO: Igor Kralj/PIXSELL

Mjesec studeni za Vukovarce je već 32 godine traumatično razdoblje u kojem se s tugom i boli prisjećaju agresije na svoj grad, u kojoj je nakon najkrvavije bitke Domovinskog rata i tromjesečne opsade poginulo 2717 hrvatskih branitelja i civila, a grad je gotovo sravnjen sa zemljom. Vukovar je pod opsadom bio 87 dana, a bitka za taj istočnoslavonski grad završila je 18. studenoga 1991. okupacijom grada koja je potrajala sve do 15. siječnja 1998. i mirne reintegracije hrvatskog Podunavlja, kojom su Vukovar i druga okupirana mjesta vraćeni u ustavno-pravni poredak Hrvatske.

Po podacima vukovarske bolnice, tijekom tromjesečne agresije na Vukovar ranjeno je 1219 branitelja i civila. U srpske koncentracijske logore odvedeno je oko 7000 zarobljenika, a iz grada je prognano oko 22.000 Hrvata i ostalih nesrba. Stotine djece ostalo je bez roditelja, a još i danas je na popisu nestalih osoba iz Domovinskog rata više od 380 onih kojima se svaki trag gubi u ratnom Vukovaru u jesen 1991.

Uoči obilježavanja Dana sjećanja na žrtve Vukovara i Škabrnje, Klub veterana 148. brigade HV-a “Zagreb-Trnje” te brojni Zagrepčani u petak su uvečer zapalili lampione duž Ulice grada Vukovara i kod spomenika prvom hrvatskom predsjedniku Franji Tuđmanu.

Varaždin odao počast vukovarskoj žrtvi

I na varaždinskom središnjem trgu su građani, osnovnoškolci, županijski i gradski dužnosnici te predstavnici policije i braniteljskih udruga lampionima ispred Gradske vijećnice ispisali ime grada heroja. Zamjenica župana Varaždinske županije Silvija Zagorec istaknula je kako su se već tradicionalno okupili kako bi odali počast svim poginulim i nestalim braniteljima, a ujedno se prisjetili i policajaca iz Varaždinske županije koji su hrabro stali u obranu grada Vukovara.

“Iako su prošle 32 godine, emocije nisu nimalo manje, ali vjerujemo da se takav zločin i takvo zlo nikada neće ponoviti”, poručila je.

Dodala je kako se nikada ne smije zaboraviti na žrtvu koju je podnio Vukovar. “Vukovar je simbol cijele Hrvatske, simbol junaštva, hrabrosti i zajedništva koje je bilo potrebno za stvaranje slobodne i neovisne Republike Hrvatske. Žrtve koje su se dogodile, nikada ne smijemo zaboraviti jer one su utkane u temelje RH”, naglasila je Zagorec.

Varaždinska županija

‘Miješa se osjećaj ponosa i tuge’

Varaždinski gradonačelnik Neven Bosilj istaknuo je kako je Varaždin dao veliku žrtvu za obranu Vukovara. “Varaždin je grad koji je uložio svoju krv u obranu Vukovara i zato se s posebnim pijetetom sjećamo naših 21 poginulog i 4 nestala pripadnika PU varaždinske”, rekao je Bosilj.

Jedan od branitelja Vukovara Dragutin Špac objasnio je kako se na ovaj dan uvijek miješa osjećaj ponosa i tuge. “Sjećanja su jedan osjećaj ponosa, ali nažalost kako smo sve stariji, jedan veliki osjećaj tuge na sva zbivanja koja su iza nas. Vrijeme nosi svoje, imali smo velike žrtve, ali ponos je taj što smo bili u pravo vrijeme na pravom mjestu u stvaranju Republike Hrvatske”, rekao je Špac.

Nakon prigodnih govora gradskih i županijskih dužnosnika molitvu za sve poginule i nestale poveo je župnik Župe sv. Nikole biskupa u Varaždinu vlč. Stjepan Najman.

‘Split je ponosan prijatelj Vukovara’

Počast žrtvama Vukovara uz molitvu odali su i Splićani kod spomenika “I u mom gradu Vukovar svijetli”. ​”Neka u našim srcima Vukovar i Škabrnja svijetle. Mladi ljudi su na svim ratištima diljem Hrvatske dali svoje živote, ugasilo se 15830 srca. Mlađe generacije ne trebaju živjeti taj život, ali moraju znati da hrvatsko svjetlo živi na krvi poginulih branitelja”, kazao je splitsko-dalmatinski župan Blaženko Boban​ nakon što je zapalio svijeću.

Zato ga, kaže, posebno veseli da večeras vidi puno mladih. “Ovaj mi je trenutak poseban​ jer sam od vukovarskog heroja Damira Plavšića dobio svijeću s vječnog plamena u Vukovaru i ​večeras ga prenio na splitsku Vukovarsku ulicu​”, kazao je župan Boban.

Splićani I ove godine uoči spomendana na pad Vukovara pale svijeće ispred kipa na početku Vukovarske ulice Zvonimir Barisin/PIXSELL

​Isto je to sa svojim suradnicima napravio i gradonačelnik Ivica Puljak koji je izjavio kako je to poseban trenutak sjećanja na sve žrtve i ljude koji su dali život da mi danas živimo u slobodi. “Grad Split je ponosan grad prijatelj Vukovara, a ponosni smo i da je iz našeg grada potekla inicijativa paljenja svijeća. Pozivam sve građane Splita i Hrvatske neka zapale svijeće za one zbog kojih danas živimo u miru​ i neka se sjete da su nam ostavili zavjet razvijanja naše lijepe Hrvatske​, te da budemo na nju ponosni​”, poručio je gradonačelnik.

Počast odaju i pripadnici Torcide

Povodom ​Dana sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Dana sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje te obilježavanja 32. obljetnice stradanja Vukovara i Škabrnje predstavnici Grada Splita, Splitsko-dalmatinske županije, HRM-a, P​olicijske uprave i braniteljskih udruga ​jutros su položili cvijeće na Groblju branitelja na Gradskom groblju Lovrinac.

​U subotu će navijačka skupina Torcida u 20.30 sati krenuti s dna Vukovarske ulice u Splitu, kod spomenika Dječaku s luminom duž cijele Vukovarske ulice sve do murala posvećenih Gradu heroju i junacima Domovinskog rata gdje zapaliti svijeće.

Okupljanje ispred vukovarske bolnice

Večer uoči obilježavanja 32. godišnjice vukovarske tragedije u Domovinskom ratu, u dvorištu vukovarske bolnice u petak je upriličena molitva kojoj je nazočio veliki broj Vukovaraca među kojima se nalazio i potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved.

“Vukovar je iznad svih nas i njegova žrtva je veća od svakoga od nas i vodeći računa o tome upravo naša je Vlada i donijela Zakon o Vukovaru kao mjestu posebnog domovinskog pijeteta s jasnim ciljem da naš i budući naraštaji na jasan i dostojanstven način iskazuju zahvalu i poštovanje prema žrtvama Vukovara”, kazao je Medeved poručivši kako u Vukovaru ovih dana nema i ne smije biti mjesta nikakvim politizacijama.

Središnja komemoracija u sklopu Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. započela je u krugu Nacionalne memorijalne bolnice „Dr. Juraj Njavro“, gdje je vukovarsko svećenstvo i Klapa „Sveti Juraj“ Hrvatske ratne mornarice tradicionalno predvodilo molitvu te palilo svijeće Davor Javorovic/PIXSELL

Također je kazao kako je i dalje najveći prioritet i Vlade i Ministarstva hrvatskih branitelja potraga za nestalim osobama iz Domovinskog rata. “Nažalost, još uvijek su 1803 sudbine nepoznate. U našem mandatu 257 sudbina smo razriješili, a u ovoj godini 13. I ovih dana na nekoliko lokaliteta na širem području grada Vukovara provodimo probna iskapanja. Dakle, Republika Hrvatska neće nikada stati dok se ne pronađe i posljednja osoba iz Domovinskog rata”, rekao je.

Prisustvovao i novi ministar obrane

Izrazio je uvjerenje kako će sutrašnja kolona sjećanja koja je središnji komemorativni događaj obilježavanja 32. godišnjice vukovarskog stradanja u Domovinskom ratu proći u dostojanstvu i poniznosti. “Vjerujem da ćemo dostojanstveno odati počast našim žrtvama ovdje u Vukovaru, Škabrinji i bilo gdje gdje se prisjećamo žrtava iz Domovinskog rata”, poručio je Tomo Medved.

Novi ministar obrane Ivan Anušić, ministar branitelja Tomo Medved i vukovarski gradonačelnik Ivan Penava Davor Javorovic/PIXSELL

Molitvi u dvorištu vukovarske bolnice, koju je predvodilo vukovarsko svećenstvo, nazočni su bili i ministar obrane Ivan Anušić, vukovarski gradonačelnik Ivan Penava, vukovarsko-srijemski župan Damir Dekanić i posljednji zapovjednik obrane Vukovara Branko Borković.