Hrvatska policija tvrdi: 'Migranti imaju novu taktiku prelaska granice. Zalijeću se kombijima u punoj brzini i bježe'

Od početka godine zaustavljeno oko 1600 migranata

23.03.2021., Maljevac - Reportaza iz Maljevca i opcine Cetingrad gdje je migrantska ruta kojom prelaze migranti iz BIH u Republiku Hrvatsku."nPhoto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL
FOTO: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL

Ilegalni migranti koji preko Bosne i Hercegovine pokušavaju doći do Europske unije počeli su pribjegavati nasilnim prelascima granice s Hrvatskom, u koju ulaze motornim vozilima u punoj brzini preko graničnih prijelaza i pritom bježe od policije.

Tu informaciju potvrdila je Granična policija BiH te hrvatski MUP, uz konstataciju kako je nova taktika ilegalnih migranata zabilježena od početka ove godine, od kada je u pokušaju ilegalnog prelaska granice zaustavljeno oko 1600 migranata.

Migranti pronalaze kombi vozila i potom u velikoj brzini pokušavaju projuriti cestama preko manje prometnih graničnih prijelaza ne obazirući se na policiju koja ih u tome pokuša zaustaviti.

Zamalo ozlijeđena policajka

Nekoliko odvojenih incidenata takve vrste zabilježeno je na graničnim prijelazima koji gravitiraju Bosanskoj Gradišci te Unsko-sanskoj županiji u BiH, na krajnjem sjeverozapadu te zemlje, gdje je i najveća koncentracija migranata koji pristižu preko Srbije i Crne Gore. Dva slučaja nasilnog prelaska granice zabilježena su na prijelazima namijenjenim lokalnom stanovništvu, prenosi portal Klix.

U očitovanju MUP-a Hrvatske stoji kako su metom ilegalnih migranata postali prijelazi Bogovolja-Hadžin Potok, Pašin Potok-Zagrad i Kordunski Ljeskovac-Tržačka Raštela. U jednom od takvih slučajeva pokušaja nasilnog prelaska granice na području Slunja zamalo je ozlijeđena policajka.

“Na graničnom prijelazu bila je policijska službenica koja je skokom u stranu izbjegla nalet vozila. Nakon toga su policijski službenici na području općine Cetingrad zaustavili vozilo i tom prilikom se vozač dao u bijeg, ali je ubrzo uhvaćen”, priopćio je hrvatski MUP navodeći kako u suradnji s Graničnom policijom BiH sada poduzima mjere kako bi se spriječilo nove pokušaje nasilnog prelaska granice.

Policiji BiH kronično nedostaje ljudi

Granična policija BiH potvrdila je kako je do sada uhitila više osoba koje u sudjelovale u ovakvim incidentima te kako već poduzima dodatne mjere, uključujući zajedničke policijske ophodnje.

Granična policija BiH ima kronični nedostatak ljudi i opreme i teško se nosi s problemom ilegalnih migracija. Europska je unija za potrebe te agencije u ovoj godini osigurala donaciju od 6,4 milijuna eura, a vlasti u BiH otvorile su i pregovore s Agencijom za europsku obalnu i graničnu stražu (FRONTEX) kako bi se postigao sporazum o angažiranju policajaca iz EU radi učinkovitije kontrole ilegalnih migracija.