Hrvatski studenti medicine ostali pomagati u Maroku nakon razornog potresa

'Svi smo dobro. Trenutno smo na putu prema Marakešu. Spremni smo raditi u bolnici i pomoći unesrećenima', kažu

Pet hrvatskih studenata iz Splita, Rijeke i Osijeka trenutno se nalazi na studentskoj razmjeni u Maroku. Smješteni su u Marakešu i obavljaju različite zadatke u sveučilišnoj bolnici. Tijekom potresa od 6,8 stupnjeva po Richteru, koji je kasno u petak pogodio planine Visoki Atlas, hrvatski studenti bili su na izletu u Casablanci i Rabatu, piše 24 sata.

“Svi smo dobro. Trenutno smo na putu prema Marakešu. Spremni smo raditi u bolnici i pomoći unesrećenima. Kako smo čuli od kolega, situacija je teška”, kazala je studentica pete godine medicine u Splitu i članica udruge CroMSIC Ružica Bočina.

“Pozivamo sve da pomognu Marokancima uplatama preko neprofitnih udruga. Financijska pomoć izrazito im je potrebna”, kazala je Ružica . Studenti su stigli su u Maroko početkom rujna i planiraju se vratiti u Hrvatsku krajem mjeseca.

Poginulo više od 2800 ljudi

Timovi za potragu iz Španjolske, Britanije i Katra pridružili su se marokanskim naporima da pronađu preživjele u potresu. Tamošnja državna televizija izvijestila je kasno u ponedjeljak da se broj mrtvih popeo na 2.862 i da su 2.562 osobe ozlijeđene. Budući da je veći dio područja potresa u teško dostupnim područjima, vlasti nisu objavile procjene o broju nestalih.

Stanovnici sela u dijelovima Maroka koje je razorio najveći potres u zemlji u više od jednog stoljeća spavali su na otvorenom četvrtu noć u utorak. U selu Tinmelu gotovo sve kuće su uništene i cijela je zajednica ostala bez doma. Smrad desetaka mrtvih životinja zatrpanih ispod ruševina širi se dijelovima sela.

Stanovnici Tinmela i drugih sela rekli su da su golim rukama izvlačili ljude iz ruševina. U Tikehteu, gdje je ostalo nekoliko zgrada, 66-godišnji Muhamed Uchen opisao je kako su stanovnici spasili 25 ljudi – od kojih je jedna bila njegova sestra. “Budući da nismo imali alata, kopali smo rukama”, rekao je. – Vidjela joj se glava i nastavili smo ručno kopati.

‘Razina uništenja je apsolutna’

Snimka iz udaljenog sela Imi N’Tala, koju je snimio španjolski spasilac Antonio Nogales iz humanitarne skupine Bomberos Unidos Sin Fronteras (Ujedinjeni vatrogasci bez granica), pokazuje muškarce i pse kako se penju preko strmih padina prekrivenih ruševinama. “Razina uništenja je apsolutna. Sve su kuće porušene”, rekao je Nogales u ponedjeljak, boreći se pronaći pravu riječ kojom bi opisao ono što je vidio.

Unatoč razmjerima štete, rekao je da se spasioci koji tragaju sa psima još uvijek nadaju da će pronaći preživjele. Epicentar potresa bio je oko 72 km jugozapadno od Marakeša, gdje su oštećene neke povijesne građevine u starom gradu, koji je na UNESCO-vu popisu svjetske baštine. Potres je također napravio veliku štetu na povijesnoj džamiji Tinmel iz 12. stoljeća.