Hrvatski vojnici otišli pomoći Sloveniji nakon poplave. Postavljaju most na Dreti

Postavljaju lansirni most "Bailey M-1" prvi put postaviti izvan granica Republike Hrvatske

05.08.2023., Medvode, Slovenija - Vojska pomaze u ciscenju nakon katastrofalne poplave nakon nevremena. Photo: Ziga Zivulovic jr./F.A. BOBO
FOTO: Ziga Zivulovic jr./F.A. BOBO

Pripadnici Hrvatske vojske (HV) upućeni su u Sloveniju gdje će postaviti most na rijeci Dreti i tako pomoći lokalnom stanovništvu u otklanjanju posljedica olujnog nevremena, izvijestili su u nedjelju iz Ministarstva obrane (MORH). Riječ je o lansirnom mostu “Bailey M-1” kojega će pripadnici HV-a prvi put postaviti izvan granica Republike Hrvatske, a to je ujedno treći angažman HV-a od kada je Sloveniju pogodilo veliko nevrijeme i poplave, priopćili su iz MORH-a.

U Sloveniju idu s lansirnim mostom, četiri tegljača s poluprikolicama, četiri kombija i viličarom, u sklopu pružanja međunarodne pomoći nakon nevremena, a uoči polaska, 40-ak pripadnika Zapovjedništva za potporu i Inženjerijske pukovnije Hrvatske kopnene vojske na vojnom poligonu Cerovac kod Karlovca pripremili su most za transport u Sloveniju.

Most će biti postavljen u mjestu Lačja Vas u općini Nazarje gdje je u nevremenu urušen most. Dužina mosta bit će 27,43 metara, širina 3,23 metara, a postavljenje mosta tamošnjem će stanovništvu omogućiti povezivanje s drugim dijelovima Slovenije.

Pomagali su i helikopteri

Krajem kolovoza, iz Slovenije su se vratili pripadnici Hrvatske vojske koji su u općinama Ljubno, Nazarje, Luče i Rečica te rijeci na Savinji 20 dana bili angažirani na utovaru i prevoženju zemlje i kamenog materijala, izgradnji nasipa od kamenog materijala, uklanjanju naplavljene zemlje, čišćenju prometnica, parkirališta i prilaza kućama.

U pružanju pomoći Sloveniji sudjelovali su i pripadnici Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s helikopterom Mi-171Sh koji su 6. kolovoza u mjestu Donja Bistrica kod Lendave bili angažirani na aktivnostima prenošenja betonskih blokova za stvaranje barijera za suzbijanje poplava rijeke Mure, stoji u priopćenju.