Hunter Biden se izjasnio da nije kriv za poreznu prevaru. Ako bude proglašen krivim, prijeti mu 17 godina zatvora

Sin američkog predsjednika izjasnio se na sudu u Los Angelesu

Hunter Biden (C), son of US President Joe Biden, arrives at the J. Caleb Boggs Federal Building in Wilmington, Delaware, on October 3, 2023. Hunter Biden is appearing in court for an arraignment hearing for federal gun charges, where he is accused of lying on federal forms for denying that he was addicted to any narcotics while buying a firearm in 2018. He is expected to plead not guilty to the charges. (Photo by ANDREW CABALLERO-REYNOLDS / AFP)
FOTO: AFP

Hunter Biden, sin američkog predsjednika Joea Bidena, izjasnio se u četvrtak na saveznom sudu u Los Angelesu da nije kriv za optužbe za neplaćanje poreza proizašle iz njegovih poslovnih odnosa, koji su i potaknuli istragu o opozivu njegova oca.

Sudac je odredio suđenje za 20. lipnja, a ako bude proglašen krivim, Hunteru prijeti do 17 godina zatvora.

Biden mlađi se nije obratio novinarskim ekipama i prosvjednicima koji su čekali ispred zgrade suda nakon saslušanja. Njegov odvjetnik Abbe Lowell je rekao da je njegov klijent platio zaostale poreze i da ga se progoni zbog poznatog prezimena.

Hunterov ekstravagantni životni stil

Hunter Biden (53) je optužen da od 2016. do 2019. nije platio najmanje 1,4 milijuna dolara saveznih poreza, dok je s druge strane potrošio milijune dolara na ekstravagantan životni stil, uključujući i drogu, eskort dame i luksuzne automobile.

Apostrofirana je njegova “dobra zarada” kao člana upravnih odbora ukrajinskog industrijskog konglomerata i kineskog fonda privatnog kapitala. No, kako su mu se povećavali prihodi tako su mu rasli i rashodi, pa je tako samo u 2018. godini, navedeno je u optužnici, potrošio više od 1,8 milijuna dolara, no ništa od toga na plaćanje poreza.

Optužnica i za korištenje narkotika

Hunter je i ranije bio suočen s optužbama za utaju poreza, a agencija također podsjeća da je u odvojenom slučaju na sudu u Delawareu rekao da se ne smatra krivim po optužnici da je lagao o svojoj upotrebi droge prilikom kupovanja pištolja. Ako bude osuđen, takve optužbe nose do deset godina zatvora.

Republikanci u Zastupničkom domu optužuju Huntera za nepoštivanje Kongresa jer je odbio svjedočiti iza zatvorenih vrata u njihovoj istrazi o opozivu njegova oca.

Neočekivano se pojavio na saslušanju

Hunter Biden je izrazio spremnost da javno svjedoči, no zastupnici su ga odbili. Inače, u srijedu se neočekivano pojavio na saslušanju u Zastupničkom domu gdje su razmatrane optužbe za nepoštivanje.

Republikanci su se usredotočili na poslovni angažman Huntera Bidena u tvrtkama u Ukrajini i Kini dok je njegov otac bio potpredsjednik SAD-a, od 2009. do 2017. godine.

Do sada nisu uspjeli predočiti dokaze o nezakonitim radnjama predsjednika Joea Bidena. Predsjednikov sin, koji je javno govorio o svojoj ovisnosti, nikada nije bio na poziciji u Bijeloj kući ili u očevoj kampanji, napominje Reuters.