Hutisti otvoreno zaprijetili Italiji: 'Postat ćete metom ako krenete u napade na Jemen'

Italija je najavila uključenje u pomorsku misiju Europske unije na Crvenom moru

SANAA, YEMEN - FEBRUARY 4: A man carries a weapon as people attend a graduation ceremony for cadet, completed their military training under the name of 'Aqsa Flood', organized by the Houthis, in Arhab district of Sana'a, Yemen on February 4, 2024. Mohammed Hamoud / Anadolu (Photo by Mohammed Hamoud / ANADOLU / Anadolu via AFP)
FOTO: Anadolu via AFP

Italija će postati meta ako će sudjelovati u napadima na Jemen, rekao je u intervjuu objavljenom u ponedjeljak visoki dužnosnik jemenskih hutista koji su povezani s Iranom.

Mohamed Ali al-Huti, čelnik hutističkoga vrhovnoga revolucionarnog odbora, rekao je za dnevnik La Repubblica da Italija mora biti neutralna u izraelsko-palestinskom sukobu i izvršiti pritisak na Izrael da zaustavi napade na Gazu. Dodao je da bi zaustavljanje rata u Gazi bio jedini način za postizanje mira u regiji.

Italija najavila uključenje u misiju

Italija je u petak priopćila da će osigurati admirala koji će zapovijedati pomorskom misijom Europske unije na Crvenom moru kojoj se pridružila kako bi zaštitila brodove od napada jemenske hutističke milicije.

Mandat misije, koja će biti pokrenuta sredinom veljače, bit će zaštita komercijalnih brodova i presretanje napada, ali neće sudjelovati u napadima na hutiste, rekao je visoki predstavnik EU-a za vanjsku politiku Josep Borrell.