HŽ objavio upozorenje za građane: 'Ne skupljajte kukuruz koji se rasuo iz teretnog vlaka'

Teretni vlak iz željezničke nesreće kod Rijeke bio je nakrcan kukuruzom

FOTO: Nel Pavletic/PIXSELL

Hrvatske željeznice pozvale su građane da ne skupljaju kukuruz koji se rasuo na mjestu sudara vlakova kod Rijeke. U ponedjeljak je između kolodvora Meja i Škrljevo došlo je do naleta teretnog vlaka prijevoznika Rail Cargo Carrier – Croatia na pružno vozilo TMD HŽ Infrastrukture. Teretni vlak vukao je čak 19 vagona s kukuruzom.

“S obzirom na jako velik interes i broj ljudi koji na mjesto željezničke nesreće između Meje i Škrljeva dolazi skupljati i odnositi rasuti kukuruz, stvara se gužva koja ometa radnike u raščišćavanju i saniranju mjesta nesreće. Građani čak dolaze osobnim i teretnim vozilima i spuštaju se na prugu, što je opasno i strogo zabranjeno!

Iz sigurnosnih razloga molimo sve da ne dolaze po nepristupačnome terenu i ne kreću se po mjestu nesreće između uništenih vagona”, poručili su iz HŽ Infrastrukture.

Teretni vlak bio je nakrcan kukuruzom Nel Pavletic/PIXSELL

‘Pustite radnike da raščiste mjesto nesreće’

Iako je vlasnik otpisao spomenuti teret, HŽ Infrastruktura ga je kao upravitelj željezničke infrastrukture u Republici Hrvatskoj dužna zbrinuti na propisan način i odvesti na deponij, za što je angažirana i specijalizirana tvrtka, objasnili su iz HŽ-a.

“Još jednom apeliramo na građane da omoguće radnicima, koji su na terenu danonoćno, da što prije i što sigurnije obave posao raščišćavanja mjesta nesreće kao i osposobljavanja pruge vitalne za cijelu državu i šire’, dodali su.

Podsjetimo, od siline udara oba vozila djelomično su izletjela iz tračnica. Materijalna šteta je ogromna, mjerit će se u milijunima eura.